Έκτακτο σχέδιο διαχείρισης της μετάλλαξης «Ομικρον»

Έκτακτο σχέδιο διαχείρισης της μετάλλαξης «Ομικρον»

Στόχος, να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες σε ζωτικές λειτουργίες του κράτους

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη βαριά σκιά της μετάλλαξης «Ομικρον» θα κινηθεί η χώρα τον Ιανουάριο, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως η κορύφωση, σε επίπεδο κρουσμάτων, είναι θέμα λίγου χρόνου και θα σημειωθεί ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών που φθάνουν στην κυβέρνηση, η «Ομικρον» πλέον έχει επί της ουσίας επικρατήσει έναντι της «Δέλτα», με τις τελευταίες εισαγωγές στα νοσοκομεία με νόσηση από COVID να «μοιράζονται» πρακτικά μεταξύ των δύο μεταλλάξεων. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρείται κρίσιμο να διαπιστωθεί από τα στοιχεία των αμέσως επόμενων ημερών:

• Πόσες είναι κατά μέσον όρο οι ημέρες νοσηλείας για όσους εισάγονται με τη μετάλλαξη «Ομικρον», καθώς επικρατεί αισιοδοξία πως αυτές θα είναι λιγότερες έναντι όσων απαιτούνται για ασθενείς με «Δέλτα».

• Πόσοι εξ αυτών τελικά καταλήγουν στις ΜΕΘ, που είναι και το σημαντικότερο για την τελική αντοχή του συστήματος υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη εγρήγορση, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα κυρίως σε κινήσεις «στήριξης» των ζωτικών υπηρεσιών του κράτους. Και τούτο, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν αρκετά κενά σε προσωπικό αιχμής, που είτε έχει νοσήσει ήδη ή θα νοσήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ημέρες σε καραντίνα.

Τον Μάρτιο η αποτύπωση των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών και οι αποφάσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί, βεβαίως, η ενίσχυση του ΕΣΥ. Ηδη εξάλλου έχει προγραμματιστεί η επίταξη των υπηρεσιών ιατρών μιας σειράς ειδικοτήτων, ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει και την αξιοποίηση ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες για την αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID. Σε σχέση με τα άλλα «μέτωπα», εξετάζονται Plan Β για τομείς όπως η εκπαίδευση –καθώς μάλιστα τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα–, η αστυνόμευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Eιδικότερα, στο μέτωπο της εκπαίδευσης έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες αναπλήρωσης εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν λόγω νόσησης, ενώ θα αξιοποιηθεί, εάν παραστεί ανάγκη, το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης.

Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας εξετάζονται οι δυνατότητες «μόχλευσης» προσωπικού μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων, σε περίπτωση που σε κάποια από αυτά καταγραφεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών που θα υποχρεωθούν να απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους.

Τέλος, περιορισμένες είναι οι δυνατότητες παρέμβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι, προβλέπεται ο περιορισμός των αδειών και ο ανασχεδιασμός δρομολογίων, ώστε οι αρρυθμίες από την επέλαση της «Ομικρον» να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Πολιτική αντιπαράθεση

Είναι προφανές πως η διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα οξύνει και την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει» για μια ακόμη φορά στην πανδημία, προκειμένου να αμφισβητήσει τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης και να φθείρει την κυβερνητική εικόνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να απαντά σε τυχόν ακραίες επιθέσεις της Κουμουνδούρου, αλλά κεντρική επιλογή αποτελεί ο τελικός απολογισμός της διαχείρισης της πανδημίας να πραγματοποιηθεί όταν θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα, δηλαδή μετά το τέλος Ιανουαρίου. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τότε θα αποδειχθεί ότι το ισοζύγιο των κυβερνητικών χειρισμών ήταν θετικό τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και αναφορικά με τα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα η Ν.Δ. θα καταγράψει δημοσκοπική κάμψη. Οπως σημειώνουν, όποτε υπάρχει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υποχωρούν, αλλά οι απώλειες απορροφώνται με την επιστροφή στην ομαλότητα. Υπό την έννοια αυτή, σαφής εικόνα για τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς θα υπάρξει επί της ουσίας τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, οπότε και θα μπορεί να αποτιμηθεί καλύτερα και η πραγματική δυναμική του ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με δεδομένο ότι αποκλείονται οι πρόωρες κάλπες μέχρι το φθινόπωρο του 2022, το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να αποφασίσει με τα τότε δεδομένα –συνυπολογίζοντας και τη διαχείριση της πανδημίας– εάν θα προχωρήσει σε έναν τελευταίο «εκλογικό» ανασχηματισμό ή εάν θα πορευθεί με το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Το «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης προφανώς έχει κάποια πλεονεκτήματα, αναφορικά με την αντιμετώπιση εσωτερικών δυσλειτουργιών. Στον αντίποδα, οι προηγούμενοι ανασχηματισμοί αναγνωρίζεται πως δεν ωφέλησαν επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή