Το Μαξίμου και δίδυμη κρίση κορωνοϊού – ακρίβειας

Το Μαξίμου και δίδυμη κρίση κορωνοϊού – ακρίβειας

Αισιοδοξία για την πορεία της «Όμικρον», ενώ προβληματίζει η ακρίβεια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα συναισθήματα στην κυβέρνηση όσον αφορά τις δύο παράλληλες κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και πιέζουν διμέτωπα το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά για την πανδημία υπάρχει σχετική αισιοδοξία, καθώς φαίνεται πως από την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει η ύφεση και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε τη λεγόμενη επιπεδοποίηση. Οι εκτιμήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ήδη έχουμε μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως αποφάσισε και χθες η επιτροπή των ειδικών, πως πρέπει να προβούμε άμεσα σε άρση μέτρων. Οι πληροφορίες άλλωστε της «Κ» λένε πως η κυβέρνηση σκεπτόταν να προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας σε μια πρώτη πολύ ήπια χαλάρωση των μέτρων –όπως είναι η «επιστροφή» της μουσικής–, κάτι τέτοιο ωστόσο κρίθηκε από τους ειδικούς πως μπορεί να περιμένει μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μπούμε με ασφάλεια στον Φεβρουάριο. Σε αυτή τη μικρή παράταση της μιας ή και των δύο εβδομάδων αποτυπώνεται η πεποίθηση, που τείνει να γίνει κυρίαρχη, πως η «Oμικρον» όσο γρήγορα ήρθε τόσο γρήγορα θα φύγει, ακολουθώντας την πορεία V. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία πως, εάν δεν βρεθούμε ενώπιον του απευκταίου σεναρίου μιας νέας μετάλλαξης, τότε είμαστε κοντά όχι στο τέλος του ιού, αλλά στο τέλος της πανδημίας.

«Η πολιτική στήριξης, εφόσον είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στο θέμα της ακρίβειας, για δύο λόγους. Πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει το κύμα ακρίβειας και, δεύτερον, το θέμα των ανατιμήσεων αποτελεί οριζόντιο πρόβλημα που αγγίζει όλο τον πληθυσμό, ο οποίος έχει αρχίσει να λαμβάνει «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια κλιμακωτή αντιμετώπιση του προβλήματος, που προβλέπει την αντιμετώπιση του φαινομένου μήνα με τον μήνα και η οποία θα συνεχιστεί, όπως είπε χθες και ο κ. Οικονόμου, για όσο καιρό κρατήσει η κρίση. «Τα έως τώρα μέτρα στήριξης έχουν φτάσει στο 1,3 δισ. ευρώ. Για τον Ιανουάριο αποφασίστηκαν μέτρα 400 εκατ. για την κάλυψη πολύ σημαντικού μέρους της αύξησης στους λογαριασμούς», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική στήριξης, εφόσον είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά».

Ο ΦΠΑ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, «καθώς η μείωση των συντελεστών θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό». Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το φαινόμενο των αυξήσεων και των ανατιμήσεων και «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων». Οι όποιες παρεμβάσεις μελετώνται προσεκτικά από το οικονομικό επιτελείο, διότι «δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη στέρεα βάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε έσοδα, που βασίζεται σε πόρους, σε μια σειρά από πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή