Γαλλικό όραμα για νέα Σένγκεν και Μάαστριχτ

Γαλλικό όραμα για νέα Σένγκεν και Μάαστριχτ

Τις προτεραιότητες της προεδρίας του Παρισιού παρουσίασε ο πρέσβης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρεία σύγκλιση Γαλλίας και Ελλάδας στα ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα επιβεβαίωσε το χθεσινό πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε η γαλλική πρεσβεία για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και των πρέσβεων των κρατών-μελών της Ενωσης. Την «ευρεία συναίνεση» των δύο χωρών επισήμανε σε δηλώσεις του μετά το πρόγευμα εργασίας ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, υπενθυμίζοντας τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν προ μηνών. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη Γαλλία «επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ενώ αναφέρθηκε στην «έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Το μεταναστευτικό

Οπως τόνισε ο κ. Μεζονάβ, η γαλλική προεδρία δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που απέκτησε πρόσθετη οξύτητα έπειτα από την πρόσφατη κρίση στα σύνορα τριών κρατών της Ενωσης με τη Λευκορωσία, επιμένοντας στην ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας Σένγκεν. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία θα προωθήσει την ιδέα για πολιτική διαχείριση του Χώρου Σέγκεν κατ’ αναλογία με την πολιτική διαχείριση του ευρώ από το Eurogroup, δηλαδή μέσω τακτικών συνεδριάσεων των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, η Γαλλία θα προσπαθήσει να προωθήσει τη συζήτηση για συνολική μεταρρύθμιση στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της Ενωσης, αν και αναγνωρίζει ότι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε χώρες πρώτης υποδοχής, χώρες τράνζιτ και χώρες τελικού προορισμού είναι δύσκολο να γεφυρωθούν μέσα στο τρέχον εξάμηνο.

Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλος βασικός άξονας της γαλλικής προεδρίας θα είναι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Θα υπάρξει διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90», δήλωσε ο κ. Μεζονάβ, προσθέτοντας ότι «έκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί». Γαλλικές πηγές τόνιζαν ότι απαιτούνται «κολοσσιαίες» επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής οικονομίας, επέμεναν δε ότι, παρά τις γνωστές επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων χωρών, ουδείς διανοείται στα σοβαρά ότι, μετά την πανδημία, θα μπορούμε να επιστρέψουμε στα κριτήρια του Μάαστριχτ για το χρέος και το έλλειμμα, εκτός αν θέλουμε να πυροδοτήσουμε μια καταστροφική για όλους ύφεση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης «το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια». Την τοποθέτηση αυτή του Ελληνα υπουργού χαιρέτισε ο κ. Μεζονάβ, επισημαίνοντας ότι «στην Αφρική συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα» όχι στενά για τη Γαλλία, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη γαλλική αντιτρομοκρατική «Επιχείρηση Barkhane» παραμένει ανοιχτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή