Θεωρείο: Ο Διονύσης Χατζηδάκης, η Ντόρα και το πτητικό επίδομα

Θεωρείο: Ο Διονύσης Χατζηδάκης, η Ντόρα και το πτητικό επίδομα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο είχε η απόφαση της κυβέρνησης για θέσπιση του αφορολογήτου στο πτητικό επίδομα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την παραλαβή των έξι Ραφάλ στην Τανάγρα. Το θέμα ξεκίνησε από τον Διονύση Χατζηδάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., θυμίζοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την ιστορική πτήση του με το F-16, είχε τριπλασιάσει το πτητικό επίδομα, για να έρθει μετά η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, επί μνημονίων, να το φορολογήσει. Ο «Ναύαρχος» είπε πως πρόκειται για ένα πολύ άδικο μέτρο, που πρέπει να το δει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Και έπιασε δουλειά. Πήγε ο ίδιος στον Βεσυρόπουλο και του κατέθεσε το αίτημα, ενώ συζήτησε το θέμα –με ποια άλλη;– με την Ντόρα, με την οποία έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα. Κατά πληροφορίες, η θέσπιση του αφορολογήτου φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ. Η Ντόρα συμφώνησε με την οπτική Χατζηδάκη και μετέφερε αρμοδίως το θέμα στον πρωθυπουργό, που δέχτηκε αμέσως το δίκαιο αίτημα. Κάπως έτσι αποκαταστάθηκε μια αδικία της περιόδου των μνημονίων.

Κρας τεστ πρέσβεων

Η τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ελλήνων πρέσβεων ανά τον κόσμο, εκτός του φανερού στόχου, που ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων και ο συντονισμός των δράσεων, είχε και ένα «μυστικό», καθώς αποτέλεσε ένα άτυπο κρας τεστ των πρέσβεων, όχι μόνο για την οπτική που έχουν για το διεθνές στερέωμα, αλλά και κατά πόσον μπορούν να συμπυκνώσουν όσα συμβαίνουν στη χώρα με σαφή τρόπο. Ο πρωθυπουργός, όπως έμαθα, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος στο τέλος της συζήτησης από το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων διπλωματών.

Ρήτρα απορρήτου

Η συζήτηση που έγινε μου είπαν πως ήταν ιδιαίτερα ανοιχτή και αποκαλυπτική, ώστε όσοι συμμετείχαν στο τέλος είχαν πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στον… πλανήτη. Ηταν μάλιστα τόσο ανοιχτή που υπήρχε και η σχετική ρήτρα απορρήτου να μη βγουν παραέξω λεπτομέρειες που είναι και εθνικά ευαίσθητες. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως η οπτική των πρεσβειών μας σε Ουάσιγκτον και Μόσχα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες… Λογικό.

Πρυτάνεις στο μικροσκόπιο

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο που λειτουργούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα. Την ώρα που κάποια δουλεύουν ρολόι, σε άλλα η παραβατικότητα έχει φτάσει στο «κόκκινο». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ενας λόγος είναι προφανώς η διαφορετική προσέγγιση των πρυτανικών αρχών. Εξ ου και στο Μαξίμου θεωρούν πως η συνεργασία με τους πρυτάνεις είναι κομβική για τη λύση του προβλήματος. Το έχει πει και ο Μητσοτάκης και δεν το είπε καθόλου τυχαία.

Οι μετακινήσεις «κλειδιά»

Πάντα στις δημοσκοπήσεις μία ενδιαφέρουσα κάρτα είναι αυτή που δείχνει τις μετακινήσεις. Στις τελευταίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται σφήνα του Νίκου Ανδρουλάκη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Οι μετακινήσεις που υπήρχαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση «κάνουν στάση» πλέον στο ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τη Ν.Δ., αρκεί να μην υπάρξουν μετακινήσεις και ανάποδα. Και αυτός είναι ένας βασικός στόχος για την κυβέρνηση στον δρόμο για την αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ πάντως έχει αναθαρρήσει και προσεγγίζει παλιά στελέχη του χώρου που είχαν απομακρυνθεί.

Προσέγγιση Πατουλίδου

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη μού μετέφεραν πως θα ήθελαν να ξαναδούν τη Βούλα Πατουλίδου στο κόμμα τους. Υπενθυμίζεται πως η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε το 2006 υποψήφια νομάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι η Βούλα, όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, κοιτάει προς Ευρωβουλή και όχι το εθνικό Κοινοβούλιο, άρα έχει μπροστά της καιρό να δει τα επόμενα βήματά της.

Απόβαση στα Βαλκάνια

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική για άνοιγμα της χώρας στα Βαλκάνια. Η επίσκεψη μαθαίνω πως δεν θα είναι τυπική· ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από υπουργούς. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πλην του ΥΠΕΞ –Δένδιας, Βαρβιτσιώτης, Φραγκογιάννης–, θα είναι οι Πιερρακάκης, Μενδώνη, Καραμανλής και Παναγιωτόπουλος για συμφωνίες με τους Σέρβους ομολόγους τους. Τελικός στόχος, η ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, όπου η Ελλάδα επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της και την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που –μην ξεχνάμε– επιδιώκει διαρκώς και η Τουρκία, που έχει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τους ομοθρήσκους μας Σέρβους.

Εξυπνη στρατηγική

Η τελευταία συνέντευξη Τσίπρα –στον σταθμό Kontra– είχε έναν έξυπνο ελιγμό στο μείζον θέμα της στάσης του κόμματος έναντι του Ανδρουλάκη: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενέταξε στους αντιπάλους και δεν του έκανε την παραμικρή επίθεση, παρά το γεγονός ότι βλέπει πως αρχίζει και τον απειλεί. Η περίοδος που ο Αλέξης έκανε επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και μιλούσε για παλιό πολιτικό σύστημα έχει περάσει.

Κίνδυνοι από τη διαδικασία

Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος έκανε –έστω και με καθυστέρηση– την κίνηση να πάει σε εκλογή από τη βάση, και ορθώς. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι: Εάν η συμμετοχή είναι μικρότερη από αυτή του ΚΙΝΑΛ, θα σταλεί μήνυμα πως η βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη από του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εικόνας. Αρα το μεγάλο στοίχημα είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, καθώς η βάση του κόμματος δεν έχει τέτοια κουλτούρα. Αυτά έλεγε και ο Μάκης Μπαλαούρας σε φίλους του στην Ηλεία, διαφωνώντας με την πρόταση Τσίπρα.

Η προοδευτική «Δεξιά»

Τέτοιες μέρες του 1953 ήταν που εκλεγόταν η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα, με τη σημαία του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου. Από την ίδια παράταξη, τη «δεξιά», ήταν και η πρώτη γυναίκα υπουργός, η Λίνα Τσαλδάρη (φωτ.), που επελέγη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επί κυβέρνησης ΕΡΕ. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, επελέγη πάλι επί Ν.Δ., με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Και φτάνουμε στο σήμερα, που η πρώτη γυναίκα ΠτΔ ήταν πρόταση πάλι ενός κεντροδεξιού πολιτικού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά για την ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή