Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κλείνει ένας αντιπολιτευτικός κύκλος «σκληρού ροκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κλείνει ένας αντιπολιτευτικός κύκλος «σκληρού ροκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ουσιαστικά η μετάβαση του κόμματος σε συνθήκες προεκλογικής ετοιμότητας, που για τον κ. Τσίπρα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται πεπεισμένοι πως οι σχεδιασμοί του σχετικά με τη θητεία της κυβέρνησής του έχουν αλλάξει. Κομματικές πηγές σχολίαζαν πως «ο κ. Μητσοτάκης, παρά το εμφατικό αίτημα για πρόωρες κάλπες, ούτε σήκωσε το γάντι –αν και επικαλείται δημοσκοπική υπεροχή– αλλά ούτε και είπε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιβεβαιώνοντας τις σκέψεις για εκλογές μήπως και σώσει κάτι από τη ραγδαία φθορά του».

Το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε την πρόταση δυσπιστίας του Αλ. Τσίπρα ερμηνεύεται από την Κουμουνδούρου ως απομόνωση της πλειοψηφίας.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμία στο να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης, ωστόσο και από τη νέα δημοσκόπηση της Pulse δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δύο μονάδες που έχασε η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Υποστηρίζουν πως η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της «γαλάζιας» παράταξης είναι πλέον χωρίς επιστροφή, αφού και από τη συζήτηση στη Βουλή καταγράφηκε η ένδεια προτάσεων – λύσεων στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Για την πανδημία τονίζουν πως το Μαξίμου έχει δημιουργήσει τη δική του εικονική πραγματικότητα, «υποτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι ασθενείς και το ΕΣΥ». Οσον αφορά το κύμα της ακρίβειας, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι αδυνατεί να πάρει οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά, ενώ και στο μέτωπο της κακοκαιρίας αποδείχθηκε «η διαχειριστική ανικανότητα του επιτελικού κράτους».

Το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ το ερμηνεύουν ως απομόνωση της πλειοψηφίας. Και μάλιστα συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει και αποδυναμωμένος, αφού «σε μια τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν από ένα μήνα –αν και διαγραμμένος–, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Παράλληλα βλέπουν ότι το ρήγμα στα δεξιά της Ν.Δ. βαθαίνει συνεχώς. Η επόμενη σημαντική «στάση» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το συνέδριο, που σε συνδυασμό με τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, την προγραμματική κριτική, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τις κοινωνικές δράσεις και τις εξορμήσεις των στελεχών στην περιφέρεια θα συμβάλουν στη συσπείρωση και στη δημοσκοπική ανάκαμψη. Το βλέμμα της Κουμουνδούρου είναι πλέον στραμμένο και στο ΚΙΝΑΛ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να παγιώνει μια σημαντική άνοδο των ποσοστών του. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν βάζουν κανέναν αστερίσκο στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση διαβάζουν αλλιώς τις εξελίξεις. «Από τη συζήτηση είμαι αισιόδοξος για την πορεία και τα βήματα διαμόρφωσης ενός δημοκρατικού αντιπολιτευτικού μετώπου με προοπτική και προτάσεις για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή