Συναντίληψη με Δύση για Ουκρανία

Συναντίληψη με Δύση για Ουκρανία

Μήνυμα στήριξης στους ομογενείς αποτελεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη εναρμόνιση της Αθήνας με τη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και την πρόθεση να γίνει σαφές στους ομογενείς που κατοικούν εκεί ότι η Ελλάδα τούς στηρίζει ακόμα και σε περιόδους κρίσης, υποδηλώνει η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη. Ο κ. Δένδιας εξαρχής είχε προ ημερών εκδηλώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί την ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά τις συγκρούσεις του 2014 στο Σαρτανά. Το Σαρτανά βρίσκεται στα περίχωρα της Μαριούπολης, όπου υφίσταται και το Εθνολογικό Μουσείο για την ιστορία των Ελλήνων της Αζοφικής Θάλασσας. Επειτα από ένα αρκετά έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθηνών και Κιέβου, το ταξίδι οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», αρχικώς υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη για μια στάση του κ. Δένδια και στο Κίεβο.  

Η καλή ατμόσφαιρα στις επαφές ανάμεσα στον κ. Δένδια και στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επισφραγίστηκε και στο τηλεφώνημα που είχαν χθες οι δύο άνδρες. Ο κ. Κουλέμπα ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την ελληνική απόφαση να μην αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας στο Κίεβο. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως θέση αρχής, στηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Από την ουκρανική πλευρά, ο κ. Κουλέμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του κ. Δένδια να επισκεφθεί τη χώρα του «σε αυτή την περίοδο προκλήσεων». Και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον ομόλογό του «η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ώστε να αποτρέψει τη Μόσχα από περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Ο κ. Δένδιας μετέβη στη Μαριούπολη συνοδευόμενος από τον διπλωμάτη Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος θα είναι ο νέος πρόξενος στην πόλη. Δεν θα τοποθετηθεί τώρα, αλλά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα τοπικά γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Συναντήθηκε και με Ουκρανούς αξιωματούχους, συγκεκριμένα τον πρώτο αντιδήμαρχο Μ. Κόγκουτ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, Σ. Μάσμα.

Ο υπουργός επισκέφθηκε, όπως είχε προαναγγείλει, το μνημείο των πεσόντων ομογενών στο Σαρτανά, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το 8ο Σχολείο Εκμάθησης Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου είχε επαφές με τους εκπαιδευτικούς, τον πρόεδρο στρατιωτικοπολιτικής Διοίκησης Σαρτανά και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Σαρτανά και Τσερμαλίκ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, με κυρίαρχο τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις ταχύτατες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή