Ελληνοτουρκικά: Μιλάει και πάλι για «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Μιλάει και πάλι για «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα

Την τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι, καθώς υποστήριξε πως η Αγκυρα μπορεί να έχει άποψη και λόγο για το αν θα κατοικηθούν τα νησιά στο Αιγαίο ή αν θα στρατιωτικοποιηθούν.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι, καθώς υποστήριξε πως η Αγκυρα μπορεί να έχει άποψη και λόγο για το αν θα κατοικηθούν τα νησιά στο Αιγαίο ή αν θα στρατιωτικοποιηθούν. Ο κ. Οκτάι, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη διαταραγμένη συμπεριφορά της. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό περιλαμβάνει πρώτα την εγκατάσταση ανθρώπων και μετά τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Δηλαδή, αν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει με τετελεσμένο γεγονός και αφήνοντάς  το στον χρόνο, τότε η Ελλάδα θα δει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτό που πρέπει».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φ. Οκτάι αναφέρθηκε στην εγγύτητα του Καστελλόριζου στα τουρκικά παράλια και ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην εγγύτητα του Καστελλόριζου στα τουρκικά παράλια και ισχυρίστηκε πως αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο νησί δεν μπορεί να διαθέτει υφαλοκρηπίδα! «Είναι ένα μικρό νησί το οποίο απέχει  580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Λαλάει ο κόκορας και τον ακούς. Βλέπετε τα φώτα. Εδώ διεκδικούν υφαλοκρηπίδα. Τώρα, αν αυτό δεν είναι αλαζονεία, τι είναι;», δήλωσε ο κ. Οκτάι, ο οποίος στοχοποίησε και τις Οινούσσες και τόνισε πως το νησί αυτό βρίσκεται απέναντι από τη Σμύρνη και είναι ιδιαίτερα κοντά. «Είναι μια δομή που έρχεται από τόσο κοντινά νησιά μέσα στη μύτη μας και μετά ξεπερνά τα όρια για να φτάσει να πει στον ψαρά που βρίσκεται μέσα “δεν μπορείς να ψαρέψεις εκεί”. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά», ισχυρίστηκε.

Πάντως και η αντιπολίτευση της Τουρκίας στα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο συμπορεύεται με την  κυβέρνηση και αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε πως «στη Γαλάζια Πατρίδα δεν δίνουμε, δεν παραχωρούμε ούτε μια σταγόνα». Παράλληλα αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα Δωδεκάνησα, αναφέροντας ότι «πρέπει να καθίσουμε και να κάνουμε μια συζήτηση με την Ελλάδα. Χωρίς να διστάσουμε να πάμε το θέμα στο διεθνές δικαστήριο. Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Υπάρχει το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών τα οποία ήταν υπό την κυριαρχία των Ιταλών. Αποχώρησαν οι Ιταλοί και τώρα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των Δωδεκανήσων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή