«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων»

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων»

Συναντήσεις Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταθερή στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς. Είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου από το 2006, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε. «Η Ελλάδα πιστεύει ότι σε περιόδους με αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως αυτή που διανύουμε, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ε.Ε., αλλά αποτελεί και κίνητρο για τις χώρες αυτές προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει «απολύτως την πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μη χαθεί το momentum πολιτικής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων».

Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, ενώ αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τζουγκάνοβιτς να επισκεφθεί την Ποντγκόριτσα το προσεχές χρονικό διάστημα. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τζουγκάνοβιτς αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών. «Πέρυσι γιορτάσαμε μαζί την επέτειο των 140 χρόνων των διμερών σχέσεών μας, και 15 χρόνων υπολογίζοντας από την ανακήρυξη εκ νέου της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Οπότε μαζί γιορτάζαμε –με τον Ελληνα πρέσβη που είναι στο Μαυροβούνιο–, μαζί κάναμε κάποιες εκδηλώσεις, για να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 140 χρόνια των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και μια άλλη μεγάλη επέτειο, τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας, καθώς έστειλε στην πρώτη φάση του αγώνα κατά του κορωνοϊού ένα μεγάλο πακέτο με εξοπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή