Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εξοπλιστικά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εξοπλιστικά

Την ερχόμενη Τρίτη θα κληθεί η Oλομέλεια της Βουλής να εγκρίνει τρία από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη θα κληθεί η Oλομέλεια της Βουλής να εγκρίνει τρία από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Χθες κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια των τριών γαλλικών φρεγατών τύπου FDI, έξι πρόσθετων αεροσκαφών τύπου Rafale F3R καi 44 τορπιλών βαρέος τύπου SeaHake Mod4 για τα υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής») του Π.Ν. Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα αγγίξει τα 4,44 δισ. ευρώ, σε βάθος εξαετίας, με τα μεγαλύτερα ωστόσο ποσά να καταβάλλονται στα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων. Συνολικά το πρόγραμμα των τριών γαλλικών φρεγατών αγγίζει τα 3,23 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο περιλαμβάνει τα πλοία, τα όπλα τους, την εν συνεχεία υποστήριξή τους, αλλά και κρατήσεις υπέρ των Μετοχικών Ταμείων. Το 1,09 δισ. ευρώ αγγίζει η πρόσκτηση των έξι νέων Rafale και περί τα 112 εκατ. ευρώ των 44 τορπιλών. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε χθες μια ακόμα εξάμηνη παράταση έργου για την ολοκλήρωση της 7ης πυραυλακάτου Super Vita του Π.Ν.  

Πέρα από τα παραπάνω πολύ σημαντικά προγράμματα, η κοινοβουλευτική έγκριση των οποίων έχει ήδη καθυστερήσει, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διεξάγεται σειρά συζητήσεων. Αυτές τις ημέρες στο υπουργείο, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) βρέθηκαν στελέχη της αμερικανικής αεροπορίας και της επιτροπής διεθνών συνεργασιών για εξοπλιστικά προγράμματα του Πενταγώνου, με θέμα συζήτησης τα F-35. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε σήμερα να προχωρήσει στην προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς, η παράδοσή τους δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το 2027. Απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα, αλλά και εργασίες στον τομέα των υποδομών. Το F-35 ήδη έχει επιλεγεί από αεροπορίες στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες (Ελβετία, Φινλανδία) και τουλάχιστον από πλευράς των Αμερικανών υπάρχει η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει –εφόσον το επιθυμεί– να εκκινήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ανταγωνιστική πρόταση από βρετανική εταιρεία για τις νέες κορβέτες – Συζητήσεις για τα F-35.

Οι νέες κορβέτες

Αντιθέτως, πολύ πιο πιεστικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της απόφασης για προμήθεια νέων κορβετών, που αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων μηνών με προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ. Πλέον, μετά τις προτάσεις από Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ολλανδία, κατατέθηκε μια νέα από τη βρετανική «Babcock». Οι Βρετανοί κατέθεσαν μια πρόταση ανταγωνιστική, καθώς εντός του ποσού που προτείνουν περιλαμβάνεται αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, κυρίως όμως ο τύπος πλοίου ο οποίος προσφέρεται στο ΠΝ είναι τέσσερις μονάδες Type 31, που με εκτόπισμα κοντά στους 6.000 τόνους δεν εμπίπτει στην κατηγορία των κορβετών, αλλά σε εκείνη των φρεγατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή