Κ. Μητσοτάκης: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις κινήσεις της Ρωσίας»

Κ. Μητσοτάκης: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις κινήσεις της Ρωσίας»

Επίσημη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Ρουμανία με το βλέμμα στο Ουκρανικό – Στο τραπέζι οι διμερείς σχέσεις.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν στις αξίες της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», αξίες των οποίων ο σεβασμός –όπως είπε χαρακτηριστικά– συνιστά «θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησε εκ νέου χθες σαφή τη θέση της χώρας μας έναντι των κινήσεων της Μόσχας στο Ουκρανικό.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικ. Τσιούκα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βουκουρέστι. «Οι κινήσεις (ενν. της Ρωσικής Ομοσπονδίας) παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι με τη Ρουμανία «ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή, αλλά να είναι και ουσιαστική».

Οσον αφορά τα διμερή και άλλα κοινού ενδιαφέροντος περιφερειακά ζητήματα, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς όσο και σε τριμερές σχήμα με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου να εισέλθει η Ρουμανία στο σύστημα Σένγκεν και διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς το ότι η θέση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι συμφωνήθηκε να συγκληθεί το ταχύτερο η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης –ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Κλ. Γιοχάνις–, αφού ενημέρωσε τον κ. Τσιούκα για την τουρκική προκλητική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του «για τη σταθερή στήριξη την οποία παρέχει η Ρουμανία στην Ελλάδα ως προς τα εθνικά μας ζητήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT