Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με την Ελλάδα

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με την Ελλάδα

Στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης. Μήνυμα Πάιατ προς την Αγκυρα να αποφευχθούν οι διχασμοί εντός ΝΑΤΟ. «Φάλτσο» Λαβρόφ με τα Κατεχόμενα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με την Αθήνα στην παρούσα φάση εξέλιξης της ρωσοουκρανικής κρίσης, τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυσή της, αλλά και μήνυμα προς την Αγκυρα για την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του ΝΑΤΟ σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανέδειξε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ.

Στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης – Μήνυμα Πάιατ προς την Αγκυρα να αποφευχθούν οι διχασμοί εντός ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στην ενίσχυση των νατοϊκών δραστηριοτήτων λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ήδη οι αμερικανικές δυνάμεις «κάνουν πολλά γύρω και μέσα στην Ελλάδα», αναφερόμενος ενδεικτικά στη χρήση της Σούδας, αλλά και στην άνευ προηγουμένου χρονική παρουσία της Δύναμης Κρούσης του αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman» που συνήθως περνάει για «μία ή δύο ημέρες» και αυτή τη φορά παραμένει σε ελληνικές θάλασσες από τα Χριστούγεννα. Στο επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Πάιατ ανέφερε τη συνεχιζόμενη επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), αλλά και τις πρόσφατες πτήσεις ελέγχου πάνω από τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Πάιατ σημείωσε, ακόμη, τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρουμανία, αλλά και των συμφωνιών της Αθήνας με τη Σό-φια για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις διερευνητικές επαφές, ενώ υπογράμμισε τον σεβασμό του για τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, λέγοντας ότι η συζήτηση για τη θετική ατζέντα είναι πρακτική, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα και σωστή. «Αναζητούνται θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει κάποιο κοινό έδαφος, όπως η αναγνώριση των πιστοποιητικών COVID, η επανέναρξη των δρομολογίων των φέρι μποτ, τo άνοιγμα γεφυρών και εμπορικών δρόμων. Οπότε καλωσορίζουμε τον επαγγελματισμό και τη δημιουργικότητα της Ελλάδας σε αυτό», επισήμανε σχετικά. Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας για τις οποίες και ερωτήθηκε, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, περισσότερο από κάθε άλλη, οι διχασμοί μέσα στο ΝΑΤΟ υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του αντιπάλου μας. Και γι’ αυτό καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία. Και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να αποφύγει πράξεις που προκαλούν και δεν είναι βοηθητικές. Είδατε την πολύ γρήγορη απάντησή μας στις προτάσεις της Τουρκίας σε ανώτερο επίπεδο που έθεταν εν αμφιβόλω την κυριαρχία κάποιων ελληνικών νησιών. Είμαστε πολύ καθαροί σε αυτή την άποψή μας και πολύ ισχυροί στη δέσμευση να υποστηρίξουμε την ελληνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα».

«Φάλτσο» Λαβρόφ με τα Κατεχόμενα

Ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τόσο κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, να χρησιμοποιήσει τον όρο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τον οποίο αναγνωρίζει μόνον η Αγκυρα. Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Λαβρόφ ανέφερε τα εξής: «Κοιτάξτε στην Κύπρο. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον Βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανένας δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να αποτελούν μέρος του διαλόγου». Ο κ. Λαβρόφ ουσιαστικά παραλλήλιζε το ψευδοκράτος με τις άρτι αναγνωρισθείσες από τη Μόσχα «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ, ως γνωστόν, αποτελεί πάγια διπλωματική πρακτική ο όρος ΤΔΒΚ να χρησιμοποιείται με τον προσδιορισμό «καλούμενη ως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή