Ρώσος πρέσβης: «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα αποκατασταθούν»

Ρώσος πρέσβης: «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα αποκατασταθούν»

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόφ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επικοινωνία μας με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι καθημερινή και εποικοδομητική. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι εργαλεία παντός καιρού… Δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν. Δεν ξέρω πότε, αλλά, με δεδομένους τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, είμαι βέβαιος ότι θα αποκατασταθούν».

Με αυτά τα λόγια, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόφ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων, που δοκιμάζονται σκληρά αυτή την περίοδο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με την πρόσφατη, οξεία ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας που έκανε λόγο για «παπαγάλους» και καλούσε πολιτικούς και ΜΜΕ «να συνέλθουν», ο Ρώσος διπλωμάτης ήταν πολύ προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Ρωσία, ο κ. Μασλόφ δήλωσε: «Η Ρωσία για οκτώ χρόνια έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί η ενδοουκρανική διένεξη με διπλωματικά μέσα… Αλλά η Δύση σιωπούσε. Παράλληλα, οι υποδομές του ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνονταν προς ανατολάς. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο την Ουκρανία, την έχουν εξοπλίσει σε μεγάλο βαθμό με τον πλέον σύγχρονο οπλισμό. Για εμάς έγινε απολύτως ξεκάθαρο ότι η Συμμαχία εφάρμοζε το σχέδιο μετατροπής της Ουκρανίας σε προγεφύρωμα εναντίον της Ρωσίας. Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διεκδίκησε την απόκτηση ακόμα και πυρηνικών όπλων. Για τη Ρωσία αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας».

Αποστολή όπλων

Δεν χτυπήσαμε εμείς στο Σαρτανά, διαβεβαιώνει ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ.

Ρωτήσαμε τον κ. Μασλόφ αν η αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία και οι έντονες επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Ρωσίας σηματοδοτούν μια μη αναστρέψιμη βλάβη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι «η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς αυτά τα όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια νεοναζί και συμμοριών. Είναι λάδι στη φωτιά». Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν διαφέρουν από εκείνες άλλων ηγετών της Ε.Ε. Δεν μας ξάφνιασαν. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης από το 1981. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο».

Σχετικά με την πρόσφατη αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), ο κ. Μασλόφ ήταν καθησυχαστικός, αν και φάνηκε να συνδέει τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου. «Η στάση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν άλλαξε», μας είπε. «Βασίζεται στο σύνολο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ, όπως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον θάνατο Ελλήνων ομογενών στο ουκρανικό χωριό Σαρτανά, ο κ. Μασλόφ επέμεινε στην επίσημη εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, κατά την οποία το τραγικό περιστατικό προήλθε από «επίθεση του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών» και όχι από τη ρωσική αεροπορία, όπως πιστεύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Υποσχέθηκε δε ότι η ρωσική πρεσβεία θα δώσει στον Τύπο τα σχετικά πειστήρια, τα οποία έχει ήδη διαβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση.

Η «Κ» ρώτησε τον κ. Μασλόφ αν η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί εφικτό να φθάσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλούσε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας. «Οι ίδιοι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το μέλλον τους», απάντησε ο κ. Μασλόφ, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον κ. Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας και διεξάγει συνομιλίες με αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του. Σε άλλη ερώτησή μας, κατά πόσο θα αποχωρήσουν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, ο Ρώσος πρεσβευτής αρκέστηκε να μας παραπέμψει στην τοποθέτηση Πούτιν ότι «τα ρωσικά σχέδια δεν περιλαμβάνουν την κατοχή ουκρανικών εδαφών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή