Ερώτηση βουλευτών Ν.Δ. στον Τσιάρα για Τουλουπάκη

Ερώτηση βουλευτών Ν.Δ. στον Τσιάρα για Τουλουπάκη

Μία ημέρα μετά την ένταση στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή διάταξη για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του «επεισοδίου» που σημειώθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή διάταξη του Κώστα Τσιάρα που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξημένη προστασία στους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος –κάτι που περιλαμβάνει και τους μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis– και η οποία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ υπουργών, χθες το απόγευμα έξι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν μία ιδιαίτερα σκληρή ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έχει έξι υποερωτήματα.

Μεταξύ άλλων, ρωτούν τον κ. Τσιάρα: 1) Αν ήταν ενήμερα τα δικαστικά όργανα διοίκησης της Δικαιοσύνης για την κλήση και εμφάνιση της κ. Τουλουπάκη σε ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 2) Αν έχει υποπέσει η ανωτέρω σε νέα πειθαρχικά παραπτώματα και πώς. 3) Πώς αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στα όσα πρωτοφανή ισχυρίστηκε η εν λόγω εν ενεργεία δικαστική λειτουργός. 4) Πώς είναι δυνατόν η κ. Τουλουπάκη, ούσα υπόδικη και μάλιστα για τόσο σοβαρές κατηγορίες, να ασκεί ακωλύτως τα καθήκοντά της και να μην έχει τεθεί σε προσωρινή αργία. 5) Πόσο ακόμη θα συνεχισθεί η ομηρία των συκοφαντημένων και αθωωμένων πολιτικών προσώπων που ενέπλεξε μέσω της σκευωρίας Novartis η κ. Τουλουπάκη. 6) Πόσο ακόμα θα συνεχισθεί η απαράδεκτη νομικά, ηθικά και πολιτικά διατήρηση ενός πέπλου προστασίας των αποδεδειγμένων ψευδομαρτύρων και τι νομοθετικά μέτρα προτίθεται να προτείνει στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός. Στη μακροσκελή ερώτηση των έξι βουλευτών αναφέρεται πως η κ. Τουλουπάκη «μίλησε ενώπιον ομάδας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», προβαίνοντας σε «πολιτικού χαρακτήρα καταγγελίες ενώπιον πολιτικού σώματος», στις οποίες «δεν έχει γίνει γνωστό να έχει προβεί ενώπιον των αρμόδιων και ανεξάρτητων δικαστικών οργάνων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα». Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι Χρυσομάλλης Μιλτιάδης, βουλευτής Μεσσηνίας, Ακτύπης Διονύσιος, βουλευτής Ζακύνθου, Βαρτζόπουλος Δημήτριος, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιαννάκης Στέργιος, βουλευτής Πρεβέζης, Μπαραλιάκος Ξενοφών, βουλευτής Πιερίας, και Βλάσης Κωνσταντίνος, βουλευτής Αρκαδίας.

Μία ημέρα μετά την ένταση στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή διάταξη για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η διαβαθμισμένη αντίδραση τριών υπουργών: του Αδωνι Γεωργιάδη πρωτίστως και δευτερευόντως των Θάνου Πλεύρη και Μάκη Βορίδη, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, στη διάταξη Τσιάρα που αφορούσε τα πρόσωπα «που αναφέρουν παραβιάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου και αφορούν το δημόσιο συμφέρον (whistleblowers) και τη διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων (Lobbying)». Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα πρόσθεσε πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει, καθώς είναι ακόμα ανοιχτή για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μια προέκταση του θέματος έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έθεσε το θέμα της συκοφάντησης από ΜΜΕ στο όνομα της δημοσιογραφίας και πώς κάποιος που συκοφαντείται θα βρει δικαίωση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει κάνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες, άκουσε τους υπουργούς του και έλαβε υπόψη τις ενστάσεις που εξέφρασαν, «παγώνοντας» τη συγκεκριμένη διάταξη μέχρι νεωτέρας προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η προώθηση της διάταξης στην παρούσα συγκυρία προκάλεσε τη δυσφορία και του κ. Αντ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή