Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ηρωική έξοδος του Έλληνα προξένου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ηρωική έξοδος του Έλληνα προξένου

Ο κ. Ανδρουλάκης μεταφέρεται με το προσωπικό του ΟΑΣΕ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, από την ευρισκόμενη υπό ασφυκτική πολιορκία πόλη. Oπως γνωστοποιήθηκε χθες από διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης, τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. στη Μαριούπολη, μεταφέρεται μαζί με το επιτόπιο προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ, το κτίριο του οποίου στην πόλη είχε άλλωστε μετατραπεί σε καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες. Οι επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις προηγούμενες ημέρες με τους επικεφαλής του ΟΑΣΕ, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και τον εκπρόσωπο της Αγίας Eδρας (το Βατικανό ηγείται ανθρωπιστικής αποστολής στην Ουκρανία), αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο οι συζητήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, είχαν ως στόχο τον συντονισμό ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να ενταχθεί σε ένα πολυεθνικό κονβόι το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 30 άτομα.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί περιμετρικά της Μαριούπολης, στους «πράσινους» διαδρόμους εκκένωσης της πόλης που έχουν ανοίξει παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων τα οποία μεταφέρουν κατοίκους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Χθες το κονβόι που μετέφερε τον κ. Ανδρουλάκη βρισκόταν στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια (ελέγχεται ακόμα από τις ουκρανικές δυνάμεις), δίχως να μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ώρα άφιξής του εκεί –και εν συνεχεία περαιτέρω προς τα δυτικά– λόγω της κίνησης, των πολύ εντατικών ελέγχων και, βεβαίως, της εμπόλεμης κατάστασης. Από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η αποδέσμευση λεπτομερειών γίνεται σταδιακά για λόγους ασφαλείας.

Ηταν ο τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. που παρέμενε στη Μαριούπολη.

Για τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση δίνονται εύσημα από την αμερικανική πλευρά, και δη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση «για τη σημαντική και έγκαιρη βοήθεια που παρείχε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ανθρωπιστικής όσο και της στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή η σημαντική βοήθεια, που παραδόθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το αίτημα του προέδρου Ζελένσκι, καταδεικνύει και πάλι την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Ουκρανία», είπε. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών που προωθεί ενεργά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε διάφορες περιοχές που έχουν σημασία για τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, υπερασπίζοντας τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επαινούμε τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ –συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου μας Ελλάδας– που παρέχουν στρατιωτική, ανθρωπιστική ή και τις δύο μορφές βοήθειας στην Ουκρανία». Σημειώνεται, τέλος, ότι στον ορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη προχώρησε χθες ο κ. Δένδιας. Τη θέση αναλαμβάνει ο πρέσβης Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, σε μια περίοδο στην οποία η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Ο κ. Ζαχαριουδάκης αντικαθιστά τον Χριστόδουλο Λάζαρη, ο οποίος από τις αρχές του χρόνου έχει αναλάβει πρέσβης στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή