Ελληνοτουρκικά: «Φάουλ» από Ακάρ για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Ελληνοτουρκικά: «Φάουλ» από Ακάρ για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Σε επικοινωνιακό «φάουλ» υπέπεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπονοώντας ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σαφή διάψευση ότι ετέθη θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» κατά τις συζητήσεις του με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προέβη χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Από την ελληνική πλευρά, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Αμυνας περί «συνεκμετάλλευσης» αποδίδονται σε επικοινωνιακούς ελιγμούς του κ. Ακάρ, που, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, γνωρίζει πολύ καλά ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών αφορούσε, κατά κύριο λόγο, την ανάγκη να τηρηθεί το μορατόριουμ, ιδιαίτερα το θέρος, κατά το οποίο και οι δύο χώρες αναμένουν τουρισμό.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε χθες το βράδυ ότι «με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού. Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου” και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Είναι προφανής η επιλογή από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να κρατηθεί το θέμα στις μοναδικές διαστάσεις που έχει: τις επικοινωνιακές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας συζητήθηκαν οι δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας στο Αιγαίο.

Οι διευκρινίσεις του κ. Παναγιωτόπουλου ήλθαν κατόπιν των μάλλον εσκεμμένα ανοιχτών προς ερμηνεία δηλώσεων του κ. Ακάρ. «Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο, έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», είπε ο κ. Ακάρ. Είναι απολύτως σαφές ότι η εσκεμμένη αποστροφή που δημιούργησε τους συνειρμούς ήταν εκείνη που παρέπεμπε σε «διάφορους άλλους πόρους». Ο κ. Ακάρ ανέφερε, μάλιστα, ότι «είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Ελληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στις Βρυξέλλες έγινε μόλις λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επανάληψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και τον προγραμματισμό για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας (υπουργικά συμβούλια) των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, κατά το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει το Ουκρανικό αλλά και σειρά θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ (κατά παράδοση ο Μ.Α. των ΗΠΑ στον ΟΗΕ συμμετέχει και στο υπουργικό συμβούλιο), με την οποία θα συζητήσουν για την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή