Ενα βασικό μειονέκτημα πιθανών πρόωρων εκλογών, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, είναι πως για ένα διάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, θα έχουμε πρωθυπουργό ανώτατο δικαστικό. «Μπορεί η χώρα εν μέσω παγκόσμιας κρίσης να έχει στο τιμόνι της πρωθυπουργό άπειρο πολιτικά;» έλεγε στη στήλη κορυφαία κυβερνητική πηγή χαμηλώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να δούμε κάλπες πριν από το καλοκαίρι. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος γρίφος για την κυβέρνηση: οι επόμενες εκλογές, δεδομένου πως θα είναι διπλές, θα πρέπει να γίνουν σε χρόνο απόλυτα ασφαλή που δεν θα έχει αναταραχές και δεν θα απαιτούνται κρίσιμοι χειρισμοί σε σημαντικά θέματα.
Ο δείκτης… Δραπετσώνα
Περιοδεία σε λαϊκές γειτονιές της Β΄ Πειραιά όπου εκλέγεται έκανε τις προηγούμενες μέρες ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στη Δραπετσώνα, που ίσως για τη Ν.Δ. να είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές πανελλαδικά, καθώς στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά με 10 μονάδες. Ο βουλευτής έλεγε μετά πως η ανταπόκριση των πολιτών που συνάντησε ήταν πολύ θετική, απόδειξη πως η Ν.Δ. «έχει ακόμα λίπος» και δεν έχει φθαρεί όσο νομίζουν κάποιοι. «Αν βγήκες ατσαλάκωτος από τη Δραπετσώνα καλά πάμε», του έλεγε χαριτολογώντας άλλος «γαλάζιος» βουλευτής.
Κανονικά υποψήφιος
Με αφορμή την πληροφορία πως το νεοσύστατο «Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς» πήρε ΦΕΚ, κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του πρώην πρωθυπουργού, όπως, μεταξύ άλλων, πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης λένε πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ο Σαμαράς θα είναι κανονικά, όποτε και αν γίνουν εκλογές, στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας.
Τέλη του 2022
Οσον αφορά το Ιδρυμα, όπως έλεγαν στη στήλη συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, έχει ένα ολιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να συνδέσει τα καινούργια παγκόσμια ρεύματα ιδεών με την ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης, που μαζί κατοχυρώνουν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Στόχος δεν είναι να αναδείξει μόνο κρίσιμα γεγονότα της πατρίδας μας, «αλλά θα συμβάλει με ενεργή και δυναμική παρουσία, με θέσεις, εκδηλώσεις και μελέτες, στην κινητροδότηση της νέας γενιάς να ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα που θα επηρεάσουν το μέλλον της», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Αυτή τη στιγμή πάντως είναι ακόμα στην αρχή, καθώς βρίσκεται στη φάση αναζήτησης κτιρίου, που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Οταν γίνει αυτό και συνέλθει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της πρώτης εκδήλωσης που μπορεί να είναι ακόμα και στα τέλη του 2022. Λεπτομέρεια: ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. το οποίο αποτελείται από επτά άτομα και στο μέλλον θα ενταχθούν και άλλα.
Μυστηριώδης αντικατάσταση
Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Πολωνία όπου αντικαθιστά την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην Ουκρανία, Ανκα Φελντχούζεν, η οποία υποτίθεται ότι έχει πάρει σύντομη άδεια. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι η Φελντχούζεν παραμένει πρέσβειρα της χώρας στην Ουκρανία, ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η ίδια έχει απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της στο Twitter από τις 28 Φεβρουαρίου. Η απουσία της σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται συντονισμός της διεθνούς βοήθειας για την Ουκρανία, θεωρείται περίεργη αφού η Φελντχούζεν είναι εξαιρετικά δικτυωμένη και χαίρει υψηλής εκτίμησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε επισημάνει πόσο δραστήρια είναι, όταν η πρέσβειρα συνόδευσε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο. «Δεν νομίζω ότι είναι εδώ μόνο επειδή βρίσκεται εδώ ο κ. Σολτς», είχε πει τότε. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, δεν αποκλείεται η εξαφάνισή της να σχετίζεται με την επιθυμία της να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να απομακρύνει τη διπλωματική της αποστολή κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής και να τη μεταφέρει στην Πολωνία. Υπενθυμίζεται πως ο Ράιχελ είχε διατελέσει πρέσβης στην Ουκρανία έως το 2019.
Υψηλές επισκέψεις
Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 22 και 23 Μαρτίου ο Ελληνοαμερικανός Τζέικ Σωτηριάδης. Θα μου πείτε ποιος είναι ο κύριος; Πρόκειται για αντισμήναρχο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ο οποίος έχει εργαστεί στις καλύτερες δομές foresight των ΗΠΑ και ήταν επικεφαλής του Foresight της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Σωτηριάδης επισκέπτεται την Ελλάδα καλεσμένος της κυβέρνησης και δη της γραμματείας foresight, που τρέχει ο Γιάννης Μαστρογεωργίου σε συνεργασία με τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, για ένα workshop με θέμα «Το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη μετά την ουκρανική κρίση». Εκεί θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια και πώς, σε ποιον βαθμό αλλά και σε ποιους τομείς θα επηρεαστεί το περιβάλλον ασφαλείας της Ε.Ε. την επόμενη μέρα της ουκρανικής κρίσης, τι προεκτάσεις θα έχει για τις χώρες της Ε.Ε., τον δυτικό κόσμο και το υπόλοιπο σύμπλεγμα της παγκόσμιας ασφάλειας ο απόηχος της ουκρανικής κρίσης. Στην εκδήλωση εκτός από στελέχη της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού θα συμμετάσχουν και στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς ο Θάνος Ντόκος συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα. Στο τέλος, τα αποτελέσματα του workshop θα δημοσιευθούν σε μελέτη που θα συνυπογράψει η Γραμματεία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ο Τζέικ Σωτηριάδης.
Οι λέξεις
Παρακολούθησα την τελευταία ομιλία του Νίκου Δένδια στη Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι φανερό πως κρατάει μια πιο συγκρατημένη στάση έναντι της Μόσχας, χωρίς να κάνει έκπτωση στον πυρήνα της κριτικής του για τη ρωσική εισβολή. Και όταν λέω πιο συγκρατημένη στάση, αναφέρομαι στη ρητορική που χρησιμοποιεί, η οποία με διπλωματικό τρόπο κρατάει τον μίνιμουμ δίαυλο επικοινωνίας για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr