Μαργαρίτης Σχοινάς: Απαράδεκτο να αποκαλούνται ναζιστές αυτοί που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους

Μαργαρίτης Σχοινάς: Απαράδεκτο να αποκαλούνται ναζιστές αυτοί που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους

«Το μήνυμα επίπονα επίκαιρο καθώς κάποιοι στρεβλώνουν την ιστορία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Αουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», στην οποία συμμετείχε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μήνυμα επίπονα επίκαιρο καθώς κάποιοι στρεβλώνουν την ιστορία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Αουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», στην οποία συμμετείχε.

Όπως πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter, είναι «απαράδεκτο να αποκαλούνται ναζιστές αυτοί που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους».

Η δήλωση του κ. Σχοινά:

«Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, πορεία στη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα επίπονα επίκαιρο καθώς κάποιοι στρεβλώνουν την ιστορία. Aπαράδεκτο να αποκαλούνται ναζιστές αυτοί που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους».

Σακελλαροπούλου: Η μνήμη του Ολοκαυτώματος μας εξοπλίζει «απέναντι σε μια νέα επέλαση του κακού»

Η ιστορική γνώση και η μετάδοσή της στους νεώτερους, η συναίσθηση της οδύνης των θυμάτων, η κατανόηση και η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος ως «πανανθρώπινης ιστορικής κληρονομιάς» μας επιτρέπουν να εξοπλιστούμε «απέναντι σε μια νέα επέλαση του κακού» τόνισε, εμφανώς συγκινημένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Αουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», στην οποία και συμμετείχε, μαζί με θεσμικούς παράγοντες και απλούς πολίτες, από την Πλατεία Ελευθερίας ως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

«Σήμερα, τιμάμε τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα, και μαζί τη μνήμη όσων τους βοήθησαν να δραπετεύσουν από το γκέτο, να διαφύγουν από τον βέβαιο θάνατο. Άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος, πορευτήκαμε όλοι μαζί στα βήματα των Εβραίων μαρτύρων, ακολουθήσαμε σιωπηλοί την τελευταία τους διαδρομή», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Μόνο αν μεταβιβάσουμε την ιστορική γνώση στις νέες γενιές, αν διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη, αν συναισθανθούμε ως δικό μας τον πόνο και την οδύνη των θυμάτων, αν κατανοήσουμε ότι το Ολοκαύτωμα είναι μια πανανθρώπινη ιστορική κληρονομιά, θα εξοπλιστούμε απέναντι σε μια νέα επέλαση του κακού, ενδεχομένως με άλλη μορφή, πάντοτε όμως απειλητική και αποτρόπαιη».

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 25η ημέρα ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή