Σολτς στην «Κ»: Χρειαζόμαστε νέες υποδομές για το LNG

Σολτς στην «Κ»: Χρειαζόμαστε νέες υποδομές για το LNG

Η Γερμανία, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, θα απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «ταχύτερα από όσο κάποιοι εκτιμούν».

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πρέπει να επεκτείνουμε τις αναγκαίες υποδομές για να μπορούμε να στείλουμε το υγροποιημένο αέριο που θα εισάγουμε όπου χρειάζεται στην Ευρώπη» είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου προ ολίγου, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τη νέα συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι «27» συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διασυνδέσεις στο ενδο-ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών, αλλά και να κατασκευάσουν περισσότερους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

Η Γερμανία, τόνισε ο καγκελάριος, θα απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «ταχύτερα από όσο κάποιοι εκτιμούν». Η διαδικασία είναι «μη αναστρέψιμη» και η επιτάχυνση της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία «επιδεινώνει δραματικά» τη θέση της Μόσχας, εκτίμησε.

Σχετικά με την ειδική αναφορά στα συμπεράσματα στην ιβηρική χερσόνησο, που είναι σε σημαντικό βαθμό αποκομμένη ενεργειακά από την υπόλοιπη Ευρώπη και την οποία πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ «υπερασπίστηκε επιτυχώς τα συμφέροντα της χώρας του» και ότι «υποστήριξα με χαρά την Ισπανία και την Πορτογαλία». Η Γερμανία «και άλλοι», όπως πάντως σημείωσε, παραμένουν «σκεπτικοί απέναντι σε παρεμβάσεις στην αγορά [όπως πλαφόν στις τιμές]», καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την προμήθεια αερίου προς την Ευρώπη, ενώ δεν θα έχουν επίδραση διαρκείας στις τιμές.  

Σχετικά με τον πόλεμο, ο καγκελάριος είπε ότι πρόκειται περί «εγκλήματος», αυτουργός του οποίου είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ειδικά η χρήση χημικών όπλων θα ήταν «ένα φρικτό έγκλημα και δεν πρέπει να συμβεί», μήνυμα το οποίο μετέφερε ο καγκελάριος – όπως είπε – στον Β. Πούτιν. Ως τώρα 250-300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Γερμανία, είπε ο καγκελάριος, αναφέροντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν περίμενε αυτό το βαθμό της διατλαντικής ενότητας». Αναφορικά με την πιθανότητα πληρωμής για ρωσικό αέριο σε ρούβλια, είπε ότι οι συμβάσεις ρητά αναφέρουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Ο Β. Πούτιν «θεωρούσε ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος· αλλά όλο το ουκρανικό έθνος αντιστέκεται», κατέληξε ο κ. Σολτς.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT