Κυβερνητικές «εφεδρείες» έναντι της ουκρανικής κρίσης

Κυβερνητικές «εφεδρείες» έναντι της ουκρανικής κρίσης

Τη στρατηγική της κυβέρνησης να κρατήσει οικονομικές εφεδρείες, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συζήτηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική της κυβέρνησης να κρατήσει οικονομικές εφεδρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συζήτηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που μας προέκυψαν –και δεν ήταν λίγες– και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, όπως το κάναμε και στην πανδημία –όπου παρά τις προτροπές τότε της αντιπολίτευσης να τα δώσουμε όλα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή– κρατάμε δυνάμεις, κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ απλά πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Πρόεδρο.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για μία περίοδο «παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας» σε όλον τον κόσμο. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναδρομή στα μέτρα στήριξης που έχει δώσει έως τώρα η κυβέρνηση, κατέληξε στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου. Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν στα τέλη Απριλίου, αφού πρώτα έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προτάσεις των ειδικών, αλλά «και φυσικά το ύψος του πληθωρισμού, το οποίο κι αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε αυτή την απόφαση την οποία θα λάβουμε».

Κατά τη συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν πρέπει να εξαντληθούν άμεσα όλοι οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για μέτρα στήριξης.

Καμία έλλειψη

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους φόβους για έλλειψη προϊόντων στην αγορά, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, κατά την πάγια τακτική του τον τελευταίο έναν μήνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και την αισχροκέρδεια. «Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας» και «θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου», είπε, αναφέροντας πως ήδη επιβάλλονται πρόστιμα πολύ υψηλά σε όσους βλέπουν σε αυτή την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ευοίωνη προοπτική του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας πως «δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας».

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «δυστυχώς, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε, φέρνει επίσης τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε προσφάτως στην Πορτογαλία, σημειώνοντας πως «πρέπει να βρεθεί λύση, ιδίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σύμφωνα με την κ. Σακελλαροπούλου, πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την ενεργειακή αυτονομία των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή