Θεωρείο: Οι Ουκρανοί και η Φιλική Εταιρεία

Θεωρείο: Οι Ουκρανοί και η Φιλική Εταιρεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικά drones παρακολουθούσαν τον Δένδια

Ενα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Οδησσό. Οπου πήγαινε η ελληνική αποστολή από πάνω πετούσαν drones, που έγιναν μεν αντιληπτά, αλλά κανείς δεν έδωσε παραπάνω σημασία. Επιβιβαζόμενη η ελληνική αποστολή στο αεροπλάνο της επιστροφής, έγινε η αποκάλυψη. Τα τέσσερα συγκεκριμένα drones που ακολουθούσαν παντού τη διπλωματική αποστολή, σύμφωνα με όσα είπαν οι Ουκρανοί, ήταν ρωσικά και η αιτία ήταν προφανής: ήθελαν να ξέρουν λεπτομερώς τις κινήσεις που λάμβαναν χώρα στην έδρα της Φιλικής Εταιρείας. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε την ελληνική αποστολή να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια, που ήταν δωρεά των «Γιατρών του Κόσμου».

Οι Ουκρανοί και η Φιλική Εταιρεία

Μια και ο λόγος για τη Φιλική Eταιρεία, να σας πω κάτι πολύ συγκινητικό –και σημαντικό για την Ελλάδα– που έκαναν οι Ουκρανοί. Μετέφεραν τα εκθέματα του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας που εδρεύει στην Οδησσό σε υπόγειο καταφύγιο, ώστε να μην καταστραφούν σε περίπτωση βομβαρδισμού. Πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας κειμήλια για τον Ελληνισμό, καθώς μεταξύ άλλων στην οικία Μαρασλή –όπου στεγάζεται το μουσείο– φιλοξενούνται πρωτότυπα έργα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της οργάνωσης, χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, κατάλογοι των μελών της, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.

Διάλυση φημών

Την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου πέρασε χθες, όπως έμαθα, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας. Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα του νομού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μόνο καλά λόγια να πει για τη δραστηριότητα και την κοινοβουλευτική παρουσία του βουλευτή. Ετσι διαλύθηκαν οι φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί τον Δήμο Πατρέων, καθώς είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Απάντηση

Τετ α τετ με τον Ανδρουλάκη –τον Μανώλη, όχι τον Νίκο– είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, που κατά γενική ομολογία επιτέλεσε με πατριωτισμό και αυταπάρνηση τα καθήκοντά του, δέχθηκε τους επαίνους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έγραψε μετά τη συνάντηση στο Facebook πως τον συνεχάρη για τον τρόπο που στήριξε την ομογένεια. Για τους πιο προσεκτικούς, η ανάρτηση του Τσίπρα ήταν και απάντηση σε όσους κατηγορούν το κόμμα του πως με τη στάση του κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς οι φράσεις «ρωσική εισβολή» και «βομβαρδισμοί από τη Ρωσία» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή