Θεωρείο: Οι χαμένες έδρες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συνεργασίας

Ο Γιάννης Μανιάτης έχει πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση καθώς η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Την ίδια ώρα, την Κυριακή θα συμμετάσχει στο προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ στην Κοζάνη για την ενέργεια, δείχνοντας πως δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον πολιτικό του χώρο. Η σαφής αυτή στάση του διατυπώθηκε και δημοσίως μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για έναρξη ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Ο πρώην υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία και επεσήμανε πως η Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική «αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει». Ενδιαφέρουσα και η αποστροφή του πως «τα ζητήματα των υδρογονανθράκων και των αγωγών ξεπερνούν κατά πολύ τους εθνικούς εκλογικούς κύκλους», καλώντας τις τρεις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Οχι υποψήφιος

Οποιος αναζητά ποια θα είναι η επόμενη κομματική στέγη του Μανιάτη, μάλλον ψάχνει σε λάθος κατεύθυνση. Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με κανένα κόμμα και αυτό που τον απασχολεί είναι να είναι χρήσιμος στο κομμάτι της ενέργειας με το οποίο ασχολείται και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εκεί σίγουρα μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον.

Χαμένες έδρες

Την αλλαγή στην κατανομή των εδρών μετά την απογραφή την έχει αποκαλύψει η «Κ» από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν και οι χαμένες έδρες από τους τρεις ομογενείς που θα εκλεγούν μέσω του Επικρατείας. Τις έδρες θα χάσουν η Αχαΐα, η Α΄ Αθήνας και ο Νότιος Τομέας, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ανακατατάξεις στις περιοχές.

Aκινησία

Στην Αχαΐα λοιπόν όπου η Ν.Δ. θα χάσει μία έδρα, οι νυν γαλάζιοι βουλευτές θα κατέλθουν όλοι. Δεδομένης της απώλειας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα για νέες υποψηφιότητες, πλην του Χαρ. Μπονάνου, αντιπεριφερειάρχη του Ν. Φαρμάκη.

Επαναπατρισμοί

Λίγο πιο πάνω όμως, στην Αιτωλοακαρνανία, υπάρχει κίνηση. Ο πρώην υπουργός Σπ. Λιβανός και οι Κ. Καραγκούνης και Μ. Σαλμάς ως νυν βουλευτές έχουν το προβάδισμα. Ακούγεται ωστόσο και ένα όνομα για νέα υποψηφιότητα που δείχνει την ευρύτερη φιλοσοφία της Ν.Δ. ενόψει των επόμενων εκλογών: πρόκειται για τον γιο του πρώην βουλευτή Δ. Σταμάτη, ο οποίος είχε περάσει και από τους ΑΝΕΛ από τους οποίους αποχώρησε το 2012 και έπειτα μαζί με τον Χρ. Ζώη είχαν ιδρύσει την κίνηση «Νέα Μέρα». Εάν ο υιός Σταμάτης πολιτευτεί με τη Ν.Δ. σηματοδοτεί τον επαναπατρισμό και πιο λαϊκοδεξιών ψήφων καθώς η αρχική εκλογική του βάση θα είναι αυτή του πατρός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή