Κυβέρνηση: Προτεραιότητα η στέγη για τους νέους

Κυβέρνηση: Προτεραιότητα η στέγη για τους νέους

Δέσμευση Μητσοτάκη για συμβολή ΟΑΕΔ στην αντιμετώπιση του προβλήματος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στον κοινωνικό προσανατολισμό των πολιτικών που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές ξανά», ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι» μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, που ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία, λέγοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης, ενώ ένας στους τρεις Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία, καταλήγοντας πως το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με «έξυπνες πολιτικές» για πιο φθηνή στέγη, κυρίως στα νέα ζευγάρια.

Τι θα γίνει

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο ίδιος ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων κτιρίων, ενώ στο πλάνο υπάρχει και η εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτιρίων και η μετατροπή τους σε κατοικίες με πολύ μικρό αντίτιμο. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αλλά και αλλαγή του μοντέλου, καθώς η νέα υπηρεσία θα προσφέρει εφόδια, με ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο. Χαρακτηριστικά τόνισε πως πάνω από 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν για την κατάρτιση 500.000 ωφελουμένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνική πρόκληση την επιμόρφωση των ανέργων και όχι την επιδότηση της διατήρησης της ανεργίας.

«Είναι πρόκληση εθνική. Οχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δίδυμος στόχος μας είναι η συρρίκνωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως από τις αρχές Μαΐου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τελικός στόχος όλων των παραπάνω είναι οι νέες δουλειές και η μείωση της ανεργίας, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ήδη έχει μειωθεί από το 17,2% στο 12,8%.

«Ζούμε σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον, αλλά οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεργία λόγω της πανδημίας διαψεύστηκαν γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει τους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ άσκησε κριτική και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο ήταν στην αίθουσα με ελάχιστους βουλευτές. Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας επισήμανε πως είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας και «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών», αλλά «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή