Τουρκία: Προσωρινή αναβολή για τους S-400 – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Τουρκία: Προσωρινή αναβολή για τους S-400 – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι καθυστερεί η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή της παραλαβής της δεύτερης συστοιχίας τoυ μεγάλου βεληνεκούς ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ο πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δήλωσε πως το αρχικό σχέδιο και η συμφωνία με τη Ρωσία ήταν για δύο συστοιχίες. Ο κ. Ντεμίρ ανέφερε πως «δεν είπαμε πως θα πάρουμε ένα. Ηταν ξεκάθαρα όλα. Οι παράμετροι, τα χαρακτηριστικά. Εμείς παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα».

Για το ενδεχόμενο παραλαβής της δεύτερης συστοιχίας S-400, ο πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να παραλάβουμε άμεσα», για να προσθέσει: «Ομως, όπως ξέρετε, υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά τεχνολογίας και συμπαραγωγής. Επειδή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, η παραλαβή επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει στην Ουάσιγκτον πως κάνει ένα βήμα υποχώρησης στο θέμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο αγοράς από τις ΗΠΑ των 40 F-16 Block -70 και του εκσυγχρονισμού άλλων 80 F-16 που διαθέτει η Αγκυρα. Πάντως, η επιμονή της Τουρκίας για τη χρήση της πρώτης συστοιχίας των S-400 δεν θεωρείται ότι θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, κυρίως το Κογκρέσο.

Αναλυτές συσχετίζουν την εξέλιξη με τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τις κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας λόγω της παραλαβής των S-400, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, όπως έχει ακυρωθεί όλο το πρόγραμμα της παραλαβής των 100 μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου.

Τώρα, χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των F-16, όμως αναλυτές εκτιμούν πως όσο συνεχίζεται η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας τόσο θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων προς την Αγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του πριν από λίγους μήνες είχε μιλήσει για ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών και υποβρυχίων από τη Ρωσία. Εμπειροι δημοσιογράφοι τονίζουν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των F-16, η Αγκυρα δεν θα κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση για συνεργασία με τη Μόσχα.

Σε ομιλία του εξάλλου στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον δυτικό πολιτισμό πως στο παρελθόν έχει προκαλέσει σφαγές και υπενθύμισε την εποχή της αποικιοκρατίας.

Εντύπωση προκάλεσε πως ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για νέα «εισβολή» του πολιτισμού της Δύσης και τόνισε ότι «ο δυτικός πολιτισμός έχει εισβάλει σε όλο τον κόσμο με το περιεχόμενο της ήπιας ισχύος, όπως με την τέχνη, με τον πολιτισμό, με τον κινηματογράφο, με τις σειρές, με τη μουσική, με τη ζωγραφική και τον αθλητισμό».

Τέλος ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την Αθήνα για βίαια συμπεριφορά εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα θα ζήσει με αυτή την ντροπή καθώς στη Μεσόγειο, το ελληνικό λιμενικό βυθίζει βάρκες, εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στον θάνατο και τους βασανίζει. Εμείς δεν είμαστε ένας τέτοιος λαός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή