Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί»

Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όσο η Αγκυρα απειλεί, τόσο περιθωριοποιείται

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με «το παράνομο και το ανιστόρητο» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη που γίνεται διά ζώσης έπειτα από 2,5 χρόνια. Ο πρωθυπουργός, συνδέοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας με την ενόχλησή της από το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ανέφερε πως «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς, προσθέτοντας πως «όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα δίπλα, όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», υπογράμμισε.

Τα θέματα Παιδείας

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της Παιδείας που έχουν ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα, κάνοντας λόγο για «γενναία μεταρρύθμιση», ενώ έκανε αναφορά και στα επεισόδια στο ΑΠΘ. «Στο γκρέμισμα βιβλιοθηκών απαντάμε με το χτίσιμο της νέας Παιδείας», είπε, βάζοντας μία ακόμα διαιρετική τομή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει από Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σαφή θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να διαλέξει: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;» Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια μίλησε για «υποκρισία του λαϊκισμού», όπου «μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

Είναι βέβαιο πως στην κυβέρνηση θα επενδύσουν στη μάχη της νομιμότητας στα πανεπιστήμια, τονίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Φάνηκε στη φράση του πρωθυπουργού όταν είπε πως «αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και ήρωες επεισοδίων, δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα “Ανομία”».

Τέλος, όσον αφορά το μείζον θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, ενώ αποκάλυψε πως στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την επιλογή μας να φορολογήσουμε με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας να την υλοποιήσουν και άλλα κράτη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα δύο ταξίδια του σε ΗΠΑ και Νταβός και στα αποτελέσματα που έφεραν. «Είναι αποστολές που πιστεύω ότι εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε κάθε επίπεδο: διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό, αλλά πλέον και ενεργειακό», είπε, σημειώνοντας πως αυτό το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το αμερικανικό Κογκρέσο, για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή