ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεωρείο: Το κυβερνητικό Gulfstream και ο Αναστασιάδης

Θεωρείο: Το κυβερνητικό Gulfstream και ο Αναστασιάδης

Το ότι το ένα εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών –το Gulfstream– είναι υπό πώληση είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά αγοραστής δεν έχει βρεθεί. Εσχάτως κάτι έχει αρχίσει να κινείται, καθώς ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας πιθανό το σενάριο να περάσει τελικά το αεροσκάφος από ελληνικά σε κυπριακά χέρια.

Το μήνυμα Τσίπρα στον Ανδρουλάκη μέσω… Σβίγκου

Πολλοί ήταν αυτοί που εισηγούνταν στον Αλέξη Τσίπρα μία ξεκάθαρη επιλογή «ΠΑΣΟΚ», όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Χρήστος Σπίρτζης, για τη θέση του γραμματέα, που θα «κεφαλαιοποιεί» το άνοιγμα στον χώρο. Αμφότεροι θα ήταν, σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, ένα ισχυρό μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι δύο έχουν περάσει από πολλές θέσεις στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, με την Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα να έχει διατελέσει και γραμματέας ΠΑΣΟΚ. Αντί αυτού ο πρόεδρος Τσίπρας επέλεξε ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ του 4% –σαρξ εκ της σαρκός του κόμματος–, τη Ράνια Σβίγκου, στέλνοντας ένα μήνυμα στον Ανδρουλάκη πως δεν τον παίζει επιθετικά, αλλά επιλέγει μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι του κανονικού ΠΑΣΟΚ.

«Καθαρό» κόμμα

Παράλληλα, προτείνοντας για γραμματέα ένα πρόσωπο από τη μειοψηφία ο Τσίπρας υποβάθμισε εντέχνως τον συγκεκριμένο πόλο, καθώς η Ράνια Σβίγκου, καθ’ όλα αξιοπρεπής και συνεπές στέλεχος, δεν αποτελεί «απειλή» απέναντι στον πρόεδρο και παράλληλα του εξασφαλίζει εσωκομματική νηνεμία και καλή επαφή με τη ριζοσπαστική νεολαία. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν πρότεινε τον Φίλη για το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ «έβαλε χέρι» και στον Παύλο Πολάκη, δείχνει τις διαθέσεις του για το μέλλον, δημιουργώντας ένα κόμμα συμπαγές και πιο ελεγχόμενο από παλαιότερα.

Σενάριο για Σκέρτσο

Οπως έχετε διαβάσει στη στήλη, το πιθανότερο σενάριο για τον Γιώργο Γεραπετρίτη είναι να μην είναι κάπου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, καθώς φαίνεται πως αυτός ο κύκλος της πολιτικής –με αυτόν τουλάχιστον τον ρόλο– έχει κλείσει για τον καθηγητή. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος, τότε δεν αποκλείεται να δούμε στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας τον Ακη Σκέρτσο, με το σκεπτικό πως δεν μπορεί κανείς από τους δύο υπουργούς Επικρατείας να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Ο Ακης Σκέρτσος άλλωστε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι κάπου υποψήφιος με σταυρό, ενώ η ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας –μαζί μάλιστα με Καραμανλή και Βορίδη– έδειξε πως δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα κυβερνητικά του καθήκοντα, αλλά και για τον κομματικό φορέα της κυβέρνησης.