Ελληνοτουρκικά: Αντιφατικά τα μηνύματα από την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Αντιφατικά τα μηνύματα από την Άγκυρα

Νέα επίθεση από Ερντογάν – Σε συνομιλία με την «Κ» ο Ακάρ ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις».

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαφορετικά μηνύματα εκπέμπει η Aγκυρα στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα πως «είναι ο κομπάρσος» των ξένων δυνάμεων και να απειλεί πως σε περίπτωση που συνεχίσει την ίδια πολιτική «θα συμβούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν», ενώ από την άλλη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη συνομιλία μας στην Κωνσταντινούπολη στέλνει μήνυμα διαλόγου και τονίζει πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αναφέρθηκε στην παρουσία του στη στρατιωτική άσκηση Efes-2022 και δήλωσε ότι «έστειλε σε αυτούς που πρέπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο». Ο κ. Ερντογάν ανέβασε τους τόνους και ισχυρίστηκε ότι «όπως πάντα στην Ιστορία, γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται ενάντια στη χώρα μας μέσω της Ελλάδας, η οποία έχει γίνει κακομαθημένη από κάποιους. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν γνωρίζει αυτό το παιχνίδι ή εθελοντικά κάνει τον κομπάρσο σε αυτό το παιχνίδι. Οπως γνωρίζετε, οι κομπάρσοι είναι αυτοί που είναι οι πιο κουρασμένοι, φθαρμένοι, χτυπημένοι, και αυτοί που έσπασαν τα χέρια και τα φτερά τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα στο παρελθόν. Ωστόσο, αν επιμείνει στα λάθη της, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής». Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα πως στο παρελθόν «δεν μπόρεσε να κρατήσει μια ενάρετη στάση στο θέμα των νησιών και έφερε την Τουρκία στις τρέχουσες συζητήσεις» του.

Μήνυμα Ακάρ

Νέα επίθεση από Ερντογάν – Σε συνομιλία με την «Κ» ο Ακάρ ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις».

Λίγες ώρες μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τους Ελληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συνομιλήσαμε με τον κ. Ακάρ, ο οποίος έστειλε ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα σε σχέση με όσα είχαν προηγηθεί στη συνεδρίαση. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας στις δηλώσεις του τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Οπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Ελληνες ομολόγους μας. Οπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».

Υπενθυμίσαμε στον Τούρκο υπουργό τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που αναφέρουν πως η Αγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, με τον κ. Ακάρ να απαντάει: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Ομως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».

Στην επισήμανσή μας πως η Αγκυρα θέτει και ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο κ. Ακάρ κράτησε αποστάσεις, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που επιθυμεί η Τουρκία και δήλωσε ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT