Μητσοτάκης: «Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά»

Μητσοτάκης: «Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά»

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την κυβερνητική προσέγγιση στα Ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι είναι ορθή, ενώ εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες –άποψή μου ήταν και είναι– δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μέρος της επίσκεψής του ήταν να επιβεβαιωθεί ο συντονισμός στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τη δράση «απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο». Δίχως να κατονομάσει την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι συμφωνεί με τη διατύπωση του κ. Αναστασιάδη πως η άμυνα Ελλάδας και Κύπρου «απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως και στην απόφαση της Αθήνας να δωρίσει ένα αεροσκάφος από τον στόλο των κυβερνητικών της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορά του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο του τετ α τετ Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του, σχολιάζοντας τη στάση της Αθήνας στη ρητορική έξαρση που προέρχεται από την Αγκυρα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ε.Ε.». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε βέβαιος ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη συνάντηση Ε.Ε. – ΝΑΤΟ θα σταλούν ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιωνδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου».

Χθες καταγράφηκαν εκ νέου παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο αλλά και τέσσερις εμπλοκές. Ξεχωρίζει, ωστόσο, η δι’ ασυρμάτου παρενόχληση του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά στον Αγιο Ευστράτιο με σκοπό να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος υποσμηναγό Νικόλαο Σαλμά, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις 18 Ιουνίου 1992 κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Κατά πάγια τακτική εκπέμφθηκε μήνυμα από την τουρκική πλευρά ότι το ελληνικό Σινούκ πετούσε σε χώρο ευθύνης των τουρκικών αρχών και κατά παράβαση του «αποστρατιωτικοποιημένου» καθεστώτος των νησιών. Κατά πάγια τακτική, επίσης, η ελληνική πλευρά δεν απάντησε τίποτα.

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αγκυρα

Ισχυρό μήνυμα υπέρ του δικαιώματος αυτοάμυνας των ελληνικών νησιών ως κυρίαρχου εδάφους έστειλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου. «Η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», ανέφερε ο κ. Πράις. Και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση– να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή