Ελληνοτουρκικά: Καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας από την τριμερή στο Κάιρο

Ελληνοτουρκικά: Καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας από την τριμερή στο Κάιρο

Σε καταδίκη των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησαν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Σε καταδίκη των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησαν χθες σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τριμερή που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Οι κ. Παναγιωτόπουλος, Μοχάμεντ Ζάκι και Χαράλαμπος Πετρίδης στην κοινή δήλωσή τους συμπεριέλαβαν και ένα σημείο για τις στρατιωτικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Από τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου – Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωνε τους ομολόγους του της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Δένδιας επισήμανε προς τους ομολόγους του ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Και ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Παρατηρούν ωστόσο ότι η Αγκυρα συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, με τον Χουλουσί Ακάρ να χαμηλώνει εμφατικά τους τόνους στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας την περασμένη εβδομάδα, αλλά να ακολουθούν νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και η διαρροή στη Sabah για το ζήτημα των νησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT