Ατύχησε η Αγκυρα με το «Τουρκικό Αιγαίο» – Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του

Ατύχησε η Αγκυρα με το «Τουρκικό Αιγαίο» – Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις επιχείρησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολιτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στις υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες Σουηδία και Φινλανδία και στην Τουρκία κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο.

Θέμα της συζήτησης ήταν η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, με τον κ. Μενέντεζ να διερωτάται για το τι προσπαθεί να αποσπάσει η Αγκυρα από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη. «Ισως αν μπούμε στο παιχνίδι (σ.σ. οι ΗΠΑ) να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες», σημείωσε, ενδεικτικά, ο κ. Μενέντεζ.

Η τοποθέτηση Μενέντεζ δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον. Στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και έχει αρμοδιότητα για την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων και ονομασιών εμπορικής χρήσης, έφθασε ένα αίτημα από την… Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι αιτούνταν να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Στην ιδιαίτερα λεπτομερή αίτηση των Τούρκων περιλαμβάνονται διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Οπως ο γνωστός λογαριασμός στο Twitter υπό την ονομασία «Greek Analyst» εντόπισε, η αίτηση των Τούρκων απορρίφθηκε στο σύνολό της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες πέρασε τη διαδικασία ακρόασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, που έχει προταθεί για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.

Ο κ. Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θητεία του στην Αθήνα και στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο διαφοροποίησης της ενέργειας για την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή