Τι συζητούν στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές

Τι συζητούν στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές

Οι παράμετροι που τίθενται στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τα δεδομένα που θα κρίνουν την προσφυγή στις κάλπες.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι το τελευταίο διάστημα διαρκείς μεταξύ του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού. Οι απόψεις που κατατίθενται στους εσωτερικούς διαλόγους είναι πολλές και διαφορετικές, καθώς υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα κρίνουν την τελική απόφαση, την οποία θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο.

Η «Κ» μεταφέρει τις απόψεις και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο νεοκλασικό της οδού Ηρώδου Αττικού, από τις οποίες το συμπέρασμα είναι πως οι εκλογές το φθινόπωρο είναι το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί τίποτα.

Ο χρόνος των εκλογών είναι το πιο κομβικό ερώτημα όλων: είναι καλύτερα να γίνουν άμεσα ή του χρόνου την άνοιξη; Η απάντηση έχει να κάνει με πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρα και κυρίως δεν εξαρτώνται από την εγχώρια κατάσταση. Η συνέχιση του πολέμου και η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών στην ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα είναι βασικό επιχείρημα για εκλογές όσο το δυνατόν πιο άμεσα. «Η χώρα τον χειμώνα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» ακούστηκε να λέγεται προσφάτως από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού σε μια σχετική συζήτηση και τούτο αποτελεί βασικό επιχείρημα για προσφυγή στις κάλπες.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη που λέει πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση θα ληφθούν τον χειμώνα και η Ελλάδα δεν μπορεί να παραπαίει μεταξύ αστάθειας και προεκλογικής πόλωσης, που μπορεί να εκτροχιάσει την κατάσταση σε πολλά επίπεδα. Βασικός πυλώνας των εσωτερικών συζητήσεων στο Μαξίμου είναι και η ημερομηνία «κλειδί» της 20ής Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα βγει τη συγκεκριμένη ημερομηνία από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως αναφέρει η 14η έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Πολλοί ήδη λένε πως πρόκειται για την καλύτερη δυνατή αφορμή να προκηρυχθούν εκλογές εκείνες τις μέρες –αν όχι συγκεκριμένα εκείνη την μέρα–, καθώς πρόκειται για μία θετική είδηση, που σηματοδοτεί την επόμενη μέρα και μπορεί να συνδυαστεί με το αίτημα για νέα «καθαρή εντολή».

Η αντίθετη άποψη –που είναι σαφώς μειοψηφούσα και είναι υπέρ των εκλογών την άνοιξη– λέει πως ο πόλεμος του χρόνου θα έχει τερματιστεί και ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να πάει σε εκλογές σε καλύτερο τοπίο, αφού τα χειρότερα θα έχουν μείνει πίσω.

Η επενδυτική βαθμίδα

Οι παράμετροι που τίθενται στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τα δεδομένα που θα κρίνουν την προσφυγή στις κάλπες.

Καθόλου αμελητέα στον σχεδιασμό του Μαξίμου δεν είναι η πιθανότητα ανάκτησης από πλευράς της χώρας της επενδυτικής βαθμίδας. Πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έδειξε προς εκλογές άμεσα, με μία αποστροφή που πέρασε απαρατήρητη, αλλά ήταν ιδιαίτερα σημαντική. «Αν η κυβέρνηση», είπε, «συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023». Η προϋπόθεση της «πολιτικής σταθερότητας» είναι κομβική, καθώς στο Μαξίμου πολλοί θεωρούν πως ένα προεκλογικό κλίμα για 10 μήνες μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία.

Το όριο του 30%

«Το όριο των ευρωεκλογών είναι βασικός στόχος για τις πρώτες εκλογές», ανέφερε προσφάτως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εκλογές. Ο πήχυς, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, ανεβαίνει στο 33% για τις πρώτες εκλογές, ένα ποσοστό που θεωρείται από πολλούς στο Μαξίμου ως κατώτατο «όριο» για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη άποψη. «Το ιδανικό θα είναι οτιδήποτε πάνω από 30%», λέει στην «Κ» άλλο στέλεχος που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις στο Μαξίμου. Η ίδια πηγή προσθέτει πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν ανεξαρτήτως των ποσοστών που θα δίνουν οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου, καθώς είναι μονόδρομος να υπάρχει νωπή εντολή τον ερχόμενο χειμώνα.

«Οσο πιο γρήγορα»

Την ίδια ώρα, ερώτημα αποτελεί, εφόσον βεβαίως ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, πότε θα τις ανακοινώσει. Μια άποψη είναι η προκήρυξη να γίνει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο με στόχο να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο σύντομη προεκλογική περίοδο και οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που λένε πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμα και στις 11 Σεπτεμβρίου, κάτι που συνταγματικά «βγαίνει» αφού από την προκήρυξη των εκλογών έως τη διενέργειά τους πρέπει να μεσολαβήσουν μίνιμουμ 23 ημέρες. Το πιθανότερο ωστόσο σενάριο είναι η 18η Σεπτεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά τη στρατηγική υπάρχουν δύο σχολές: αυτή που λέει πως η πόλωση «απωθεί» τους πολίτες, κάτι που μπορεί να πλήξει κυρίως τη Ν.Δ. που απευθύνεται σε πιο μετριοπαθή κοινά και η έτερη που ζητάει «σκληρό ροκ» και επαναφορά του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου. Και σε αυτή την περίπτωση η τελική απόφαση θα παρθεί στα τέλη Αυγούστου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως να κλίνει προς μία ήπια και «γρήγορη» προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή