Οι λόγοι των παραπομπών και οι «διαρροές»

Οι λόγοι των παραπομπών και οι «διαρροές»

Με ένα βούλευμα που εκδόθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, έπειτα από ανάκριση που κράτησε δύο και πλέον χρόνια, το Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν επί μακρόν διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό της ως αναπληρωτής υπουργός

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα βούλευμα που εκδόθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, έπειτα από ανάκριση που κράτησε δύο και πλέον χρόνια, το Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν επί μακρόν διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιό της ως αναπληρωτής υπουργός. Οι κατηγορίες εις βάρος του, κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα), δεν αφορούν την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis ούτε τους πολιτικο-δικαστικούς χειρισμούς, που είχαν προκαλέσει σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και απανωτές δικαστικές έρευνες, που έφθασαν έως την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Για την ενοχοποίηση των πολιτικών δεν παραπέμπεται ούτε η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που είχε κατηγορηθεί για τους χειρισμούς της. Οι πληροφορίες που αρχικά μεταδόθηκαν –και δημοσίευσε και η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο– περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και δεν ίσχυαν, όπως προέκυψε χθες όταν δημοσιεύθηκε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, με βάση το βούλευμα η παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο υπήρξε ομόφωνη και για τα δύο αδικήματα. Η παράβαση καθήκοντος, που έγινε εξακολουθητικά αφορά παρεμβάσεις του πρώην υπουργού στις δικαστικές αρχές για διάφορες υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές, οι πιέσεις που άσκησε στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, που είχε χειριστεί αρχικά τις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού και παραιτήθηκε πριν ξεκινήσει ο κύκλος με τις ενοχοποιήσεις των πολιτικών, στον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου για να διαταχθεί αιφνιδιαστικά έλεγχος φορολογικού τύπου στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο και στην εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου που έχει αποβιώσει.

Στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και για κατάχρηση εξουσίας η εισαγ- γελέας Ελένη Τουλουπάκη και όχι για την ενοχοποίηση των πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για την παράλειψή της να στείλει στη Βουλή και τον φάκελο του τότε υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή που είχε καταγγελθεί για τη Novartis από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη για την κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης απηλλάγησαν, όπως και οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης, Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου. Το σκέλος των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή περί εκβιασμού του από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κρίθηκε, όπως και η ενοχοποίηση για τους δέκα πολιτικούς, ότι δεν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους» και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς». Επίσης η κ. Τουλουπάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση πως με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν “σκευωρίας” Novartis κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεών μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου».

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ανώτατες δικαστικές πηγές αργά το βράδυ της Πέμπτης «διέρρεαν» προς τα μέσα ενημέρωσης τις πληροφορίες για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, κάτι που δεν ήταν αλήθεια, ενώ από παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακόμα και χθες το πρωί, όταν σύσσωμος ο Τύπος είχε φιλοξενήσει την ψευδή είδηση, δεν μπήκε κανένας στον κόπο να τη διαψεύσει. Πρωτοφανείς χειρισμοί, αλλά η ρήση των αρχαίων «αεί διδασκόμενος» εδώ έχει πραγματική αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή