Η παραλίγο διαγραφή Βερναρδάκη και τα τοξικά «αυτογκόλ»

Η παραλίγο διαγραφή Βερναρδάκη και τα τοξικά «αυτογκόλ»

Τα «σωφρονιστικά» τηλεφωνήματα στον παραγκωνισμένο δημοσκόπο και το σίριαλ των εκτροχιασμών στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τηλεφωνήματα χρειάστηκε να κάνει η Ολγα Γεροβασίλη στον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Το πρώτο έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, ώστε ο βουλευτής να αποσύρει από το Διαδίκτυο το απαράδεκτο βίντεο που χαρακτήριζε τη Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας». Το επόμενο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί, προκειμένου να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας δεν έφερε καμία αντίρρηση σε όσα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνουν, γνωρίζοντας πως η διαγραφή του ήταν προ των πυλών. Το απόλυτο άδειασμα που του επιφύλασσε ο πρόεδρος στην ολομέλεια ήταν η κατάληξη αυτής της ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ίδιος φέρεται να έβγαλε τον εαυτό του από τον κατάλογο των ομιλητών στη Βουλή, συνειδητοποιώντας πως η παρουσία του θα όξυνε τα πνεύματα.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δραστηριοποιήθηκε έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πανεπιστημιακός και πολιτικός επιστήμονας, ήταν εκ των κορυφαίων στην ομάδα επικοινωνίας του κόμματος και συμμετείχε ενεργά σε συσκέψεις. Τον Νοέμβριο του 2015 πήρε τη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Βουλή ως πρώτος επιλαχών στην Α΄ Αθήνας. Η εμπιστοσύνη που του είχε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μεγάλη. Ηταν ήδη αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προτού μεταπηδήσει το 2016 στο Μαξίμου στη θέση του υπουργού Επικρατείας. Οι υπουργοί εκείνης της περιόδου βέβαια τον θυμούνται περισσότερο για τον ρόλο του ως αναλυτή και δημοσκόπου, παρά για την εμπλοκή του στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Κομβικό χρονικό σημείο για την πορεία του κ. Βερναρδάκη στην Κουμουνδούρου ήταν οι ευρωεκλογές του 2019. Από τότε ξεκίνησε η «απομόνωσή» του στο κόμμα. Του καταλόγισαν πως «πήρε στον λαιμό του» τον ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός πως δεν κατάφερε να πλησιάσει την πραγματική απήχηση της τότε κυβέρνησης στην κοινωνία. Φέρεται να επέμεινε μέχρι τέλους πως το κόμμα υποτιμάται στις μετρήσεις και ότι η διαφορά ήταν περίπου στις 3-4 μονάδες. Αυτή ήταν η εκτίμηση της VoxPop του Γιάννη Σκλια, συνεργάτη του κ. Βερναρδάκη, με την οποία σταμάτησε τη συνεργασία της η Κουμουνδούρου ενόψει των εθνικών εκλογών που ακολούθησαν.

Στις αρχές Ιουνίου του 2019 έγινε μια θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στον πρώην επικεφαλής της VPRC καταλογίστηκαν ευθύνες, καθώς είχε δώσει την εικόνα ενός ντέρμπι που δεν επέτρεψε την επαναχάραξη της προεκλογικής στρατηγικής με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Ολα αυτά, ωστόσο, δεν εμπόδισαν την εκλογή του στη Βουλή. Φέρεται πως ήταν και ένας εκ των διαμεσολαβητών προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει κάποιο ρόλο μέσα στο κόμμα. Είχε χρεωθεί και την επιλογή να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο τη Μυρσίνη Λοΐζου, που τελικά αποσύρθηκε μετά την αποκάλυψη πως εισέπραττε για ένα χρονικό διάστημα τη σύνταξη της θανούσης μητέρας της.

Η Ολγα Γεροβασίλη επικοινώνησε με τον βουλευτή και του ζήτησε να αποσύρει την ανάρτησή του κατά της Κεραμέως και να ζητήσει συγγνώμη.

Το ταμείο

Παρ’ όλα αυτά, το ταμείο που κάνουν στην Κουμουνδούρου για την εβδομάδα που πέρασε είναι θετικό. Πιστεύουν πως η απόπειρα του πρωθυπουργού να συνδέσει την αξιωματική αντιπολίτευση με τη εμπρηστική επίθεση στον όμιλο Real, η τοποθέτησή του περί «εκτσογλανισμού» της πολιτικής ζωής, αλλά και οι αναφορές του Αγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο έγειραν τελικά την πλάστιγγα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και το γεγονός πως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης άνοιξαν την «ομπρέλα» προστασίας και πρωταγωνίστησαν στη μάχη της Βουλής είναι η απόδειξη πως η ισορροπία που επιχείρησε να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ των τάσεων στο συνέδριο ομογενοποίησε το κόμμα.

Πολάκης και σία

Είναι γεγονός πως η τουλάχιστον άστοχη ανάρτηση του κ. Βερναρδάκη ήρθε για άλλη μια φορά τη χειρότερη στιγμή. Ηταν η ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε στο Περιστέρι την πρώτη κεντρική εκδήλωση της άτυπης προεκλογικής περιόδου, ενώ την επομένη ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλούσε στη Βουλή. Αυτό όμως συμβαίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία τρία χρόνια. Οταν οι τάσεις δεν ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν πολύ καλά τα ίδια του τα στελέχη.

Οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη μέσα στην καρδιά της πανδημικής κρίσης, που έδινε την ευκαιρία στη Ν.Δ. να τον ταυτίζει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο στην ολομέλεια. Είχε κληθεί τον περασμένο Αύγουστο σε συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου προκειμένου να βάλει ένα φρένο στις αναρτήσεις του. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Λιγνάδη, όταν ο Παύλος Πολάκης με μια ανάρτησή του στα «κρητικά» για την Ειρήνη Αγαπηδάκη άλλαξε την ατζέντα. Λίγες ημέρες μετά είχε ακολουθήσει η δήλωση του Θεόδωρου Δρίτσα πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη». Ο τομεάρχης Αμυνας προχώρησε σε δήλωση μεταμέλειας και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάτησε το κουμπί της διαγραφής στο ιστορικό και αγαπητό στέλεχος του κόμματος. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που είχε ζηλέψει τους πρασινοφρουρούς, ο Σάκης Παπαδόπουλος για την εξεταστική για την υγεία και βέβαια η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή τον περασμένο Δεκέμβριο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, που αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της Ν.Δ., ήταν μερικά από τα «φάλτσα» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα σε θέση απολογούμενου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή