Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκαλούν οι παραιτήσεις των κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος. Το Μαξίμου, με διαρροές μέσω κυβερνητικών πηγών την Παρασκευή το μεσημέρι, κατέστησε σαφές πως το τοξικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και η στοχοποίηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν δεκτή από πλευράς του πρωθυπουργού την παραίτηση. Η απάντηση του Μαξίμου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είναι πως από τη στιγμή που υπήρχαν «λανθασμένες ενέργειες στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» η παραίτηση του κ. Κοντολέοντος, διοικητή της ΕΥΠ, ήταν μονόδρομος, καθώς δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπως όφειλε. Αυτή αναμένεται να είναι η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης για το θέμα από τούδε και στο εξής, καθώς το ζήτημα είναι βέβαιο πως θα έρθει στην Ολομέλεια μόλις ανοίξει η Βουλή. Κυβερνητικές πηγές πάντως επισημαίνουν πως δεν αλλάζει κάτι στον ευρύτερο πολιτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης και, μετά τις παραιτήσεις, το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται κανονικά.
Στο παρασκήνιο πάντως στις συζητήσεις που πυροδότησαν οι παραιτήσεις κυριαρχούσε η ανησυχία για τους πολιτικούς μετασεισμούς της υπόθεσης. Αρκετοί είναι αυτοί που προβλέπουν πως η τοξικότητα που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα θα είναι τέτοια, ώστε η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι. Για παράδειγμα, αρκετοί σημειώνουν πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα δημιουργήσει το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον πόλωσης που ο πρωθυπουργός είχε περιγράψει ως αφόρητο για τη χώρα. Η επίκληση αυτού του λόγου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες.
Εμπειρα στελέχη προέβλεπαν τοξική αντιπαράθεση το φθινόπωρο και δεν απέκλειαν αναθέρμανση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές.
Εντονη συζήτηση για το θέμα υπήρξε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι σε αναβρασμό. Οπως έλεγαν πολλά στελέχη στην «Κ», το θέμα των παρακολουθήσεων δεν συνάδει με την ιστορία της παράταξης και ορθώς ο κ. Μητσοτάκης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Κοντολέοντος με συνοπτικές διαδικασίες. Παρενέργειες βλέπουν έμπειρα στελέχη και στη διάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύγκλισης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται ενταφιασμένο καθώς, όπως έλεγαν, οι παρακολουθήσεις εξωθούν ήδη τον κ. Ανδρουλάκη σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν οδηγηθούμε σε εκλογές –είτε του χρόνου, είτε κατ’ εξαίρεση νωρίτερα ανάλογα τις εξελίξεις– τότε η αυτοδυναμία προβάλλει ως μονόδρομος χωρίς εναλλακτικές για τη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος, ένα ακόμη σενάριο που συζητείται είναι πως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να επιταχύνουν την πιθανότητα κάποιου ανασχηματισμού, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και αλλαγής ατζέντας.