Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τα 4 σημεία αλλαγών στις μυστικές υπηρεσίες – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τα 4 σημεία αλλαγών στις μυστικές υπηρεσίες – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κύμα αντιδράσεων μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας ότι «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προθυμία του να συζητήσει «προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Κατόπιν, κατέθεσε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ακολούθησε η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «αλαζόνα», «αμετανόητο» και «ψεύτη».


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.


Η δήλωση Μητσοτάκη: Λάθος ο χειρισμός

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δημόσια δήλωση το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να απομακρύνει τις σκιές που ολοένα και πύκνωναν.

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές», τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε μια σειρά θεσμικών αλλαγών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τις οποίες θα προτείνει η κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι «αν και ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη», ήταν πολιτικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος δεν το γνώριζε. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα το επέτρεπε ποτέ εάν το γνώριζε.

Σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση, διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», είπε, υπογραμμίζοντας το έργο της ΕΥΠ στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

«Ο χειρισμός της υπόθεσης υπήρξε ελλιπής και γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ καθώς και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε.

Τέλος, δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας, και τόνισε ότι θα συζητήσει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς όμως να εμποδίζουν την αποστολή τους. «Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».


Σκληρή αντίδραση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, ζητεί να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος της παρακαλούθησής του από την ΕΥΠ.

«Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός “νόμιμου λάθους” για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας», είπε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας». Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα όπως έχω πει πολλές φορές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.


Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τη δήλωση του. «Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους», σημειώνει, ενώ κατόπιν προσθέτει: «Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του».


ΚΚΕ: Αστείες δικαιολογίες περί λάθους

«Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί, πίσω από αστείες δικαιολογίες περί “λάθους” και “ολισθήματος”, να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού», τονίζει, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.


ΜέΡΑ25

«Στο Θέατρο Σκιών που είναι η “Μητσοτάκης Α.Ε.”, η παράσταση “Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές” ολοκληρώθηκε με το σημερινό διάγγελμα, και ήταν μια κακή παράσταση», τόνισε το ΜέΡΑ25. «Ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα πήρε στην προσωπική του ευθύνη την ΕΥΠ, στριμώχτηκε μόνος του στη γωνία: πολύ απλά δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στους “από κάτω”. Επίσης, το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των “εξωτερικών εχθρών” και “υβριδικών απειλών” που “επιβουλεύονται την πατρίδα μας” δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε οτιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της Επικράτειας», προσθέτει η ανακοίνωση.


Βελόπουλος: Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές 

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο περιμέναμε ανάληψη ευθύνης, σήμερα ο πρωθυπουργός, έκανε για ακόμη μια φορά μετακύληση ευθύνης. Μετακύλησε την όποια ευθύνη του θέματος των υποκλοπών στο γενικό γραμματέα του γραφείου του, ο οποίος δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη και στον διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος και αυτός αποπέμφθηκε δια παραιτήσεως» αναφέρει και καταλήγει: «Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα όσα λέμε. Δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών δυσάρεστων και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης. Πρέπει επίσης να του πούμε, ότι και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι οπαδός της συμφωνίας των Πρεσπών. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι συνωμοσιολόγησε χωρίς να μας πει ποιοι πως και γιατί ζητούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Δυστυχώς ο κ. πρωθυπουργός απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα». 


Βενιζέλος: Μεγάλο σφάλμα

Για «σφάλμα» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη «να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή