Θεωρείο: Οι τρεις κατηγορίες βουλευτών

Θεωρείο: Οι τρεις κατηγορίες βουλευτών

Οι τρεις κατηγορίεςβουλευτών Σε μια διαρκή διαχείριση κρίσης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα τελευταία γεγονότα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η θέση του γενικού γραμματέα παραμένει ακέφαλη –ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 10 Σεπτεμβρίου–, έχουν δημιουργήσει αρρυθμίες

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διαρκή διαχείριση κρίσης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα τελευταία γεγονότα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η θέση του γενικού γραμματέα παραμένει ακέφαλη –ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 10 Σεπτεμβρίου–, έχουν δημιουργήσει αρρυθμίες. Και επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, μεταξύ των άλλων πρέπει να βρεθεί το πρόσωπο που θα διαχειριστεί τους βουλευτές. Οπως μου έλεγε, άλλωστε, παλιός βουλευτής, η διαχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί λεπτές κινήσεις, καθώς πρέπει να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία, που είναι και η πιο «επικίνδυνη», είναι οι πρωτοκλασάτοι που εκλέγονται πάντα και άνετα και συνεπώς δεν έχουν «άγχος» να κινηθούν όπως νομίζουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που είναι στο ενδιάμεσο και εξαρτάται η εκλογή τους από το ποσοστό του κόμματος. Αυτή μάλλον είναι η πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Και η τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που είναι πρώτοι στη λίστα να μην εκλεγούν με την απλή αναλογική και σίγουρα θέλουν τον πιο ειδικό χειρισμό. Οπως σημείωνε το έμπειρο στέλεχος, «οι βουλευτές έχουν πάντα ένα πράγμα στο μυαλό τους: την επανεκλογή τους».

Εμπροσθοφυλακή

Ολο και πιο συχνές αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα οι τηλεοπτικές –και όχι μόνο– εμφανίσεις του Θανάση Κοντογεώργη, μιας και η εκτίμηση στο πρόσωπό του από την ηγεσία του Μαξίμου είναι δεδομένη. Ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης διαθέτει ήπιο και κεντρώο προφίλ, κάτι που θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις παρούσες συνθήκες σε μια εποχή όξυνσης του πολιτικού κλίματος.

Τέλος το φλερτ

Πολλοί έλεγαν πως η Εύα Καϊλή φλερτάρει διαρκώς με τη Ν.∆. Κάποιοι δε, πιο προχωρημένοι, σημείωναν πως αυτό μπορεί εν καιρώ να μεταφραστεί και σε μεταγραφή, εάν η Εύα τα έσπαγε με τον πρόεδρο Ανδρουλάκη. Ακόμη και να ίσχυε το σενάριο, το οποίο δεν υιοθετώ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η όποια πιθανότητα μπαίνει στο συρτάρι.

Προβοκάρουν παρέμβαση

Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν –ή ακόμη και προβοκάρουν– τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, να πάρουν θέση για το θέμα των παρακολουθήσεων, με την κρυφή μάλλον ελπίδα να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Οι δύο πρώην δεν λειτουργούν, όμως, έτσι και θα πάρουν θέση όποτε αυτοί κρίνουν πως έχουν κάτι να πουν, και σίγουρα όχι υπό την πίεση τρίτων. Ο Καραμανλής, δε, θυμίζω πως έχει εδώ και καιρό προγραμματισμένη ομιλία στα Ανώγεια στις 31 Αυγούστου, στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, και αν κρίνει ότι χρειάζεται μπορεί να αναφερθεί και στο θέμα των ημερών.

Το μότο

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πυρκαγιές με τις υποκλοπές της ΕΥΠ; Το μότο της κυβέρνησης είναι πως προχωράει «διορθώνοντας τα λάθη» και όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι με τις τεράστιες πυρκαγιές και την επακόλουθη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, κάτι ανάλογο θα πράξει και με την ΕΥΠ, η οποία θα θωρακιστεί περαιτέρω, ώστε να μην επαναληφθούν απαράδεκτα φαινόμενα υποκλοπών. Και αυτό το μότο θα το δούμε να κάνει την εμφάνισή του το επόμενο διάστημα.

Τα παράπονα των ομογενών

Στον Καναδά βρέθηκε, ως γνωστόν, τον ∆εκαπενταύγουστο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου συναντήθηκε με ομογενείς. ∆ύο πράγματα έμαθα πως κράτησε: Το πρώτο είναι τα πολλά παράπονα των ομογενών για τον τρόπο με τον οποίο τους έδωσε δικαίωμα ψήφου η κυβέρνηση, αφού πολλοί είπαν στον Κρητικό πως είναι ως μη γενόμενο το «δικαίωμα» με τόσα εμπόδια που έχει. Ο Ανδρουλάκης δεν έχασε την ευκαιρία και τους είπε πως όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει… κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο. Το δεύτερο που τον εντυπωσίασε είναι ότι πολλά παιδιά τρίτης γενιάς του μίλησαν στα ελληνικά, αφού πάνε σε σχολείο και μαθαίνουν τη γλώσσα των παππούδων και πολλές φορές των προπαππούδων τους.

Δύο γραμμές

Στο ΠΑΣΟΚ μαθαίνω πως υπάρχουν δύο γραμμές στο θέμα των παρακολουθήσεων. Η μία, όπως εκφράζεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είναι πιο ήπια και η άλλη απαιτεί πιο σκληρή γραμμή και να το πάει ο Ανδρουλάκης μέχρι τέλους. Εως τώρα επικρατεί κάτι ενδιάμεσο, με τους πάντες να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του προέδρου, ο οποίος είναι μάλλον της σκληρής γραμμής.

Μπροστά οι έμπειροι

Ενα αντικειμενικό πρόβλημα, πάντως, που έχουν να αντιμετωπίσουν το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του είναι πως στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει την Τετάρτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να ανέβει στο βήμα να μιλήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων και θα εκπροσωπηθεί από τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος, όσο φιλότιμη προσπάθεια και αν κάνει, δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Εξ ου και στη Χαριλάου Τρικούπη ρίχνουν το βάρους τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από τους Σκανδαλίδη και Καστανίδη οι οποίοι έχουν πείρα.

Επεσαν οι τόνοι

Φεύγω από τα εσωτερικά και πάω στα διεθνή. Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν διαπιστώσει πως η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει φρένο στην κριτική έναντι της Μόσχας, οι σχέσεις με την οποία επιδεινώθηκαν δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το νέο διεθνές περιβάλλον και η ρευστότητα της κατάστασης ενόψει χειμώνα, ισορρόπησαν το εκκρεμές, καθώς το μείζον για την Αθήνα, όπως και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι να επιτύχει σταθερότητα στο νέο, άγνωστο εν πολλοίς, περιβάλλον.

Το στοίχημα Δεμίρη

Επειδή δεν είναι τα πάντα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, το πρώτο πράγμα που λένε έμπειρες πηγές πως πρέπει να κάνει ο πολύπειρος πρέσβης και νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, είναι να αποκαταστήσει το κύρος της υπηρεσίας στο εξωτερικό, καθώς στην παρούσα φάση έχουν πληγεί το προφίλ και η εμπιστοσύνη ξένων μυστικών υπηρεσιών. Και αυτό είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ανεξαρτήτως κομμάτων και προσώπων.  

Θεωρείο: Οι τρεις κατηγορίες βουλευτών-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT