Aπό γ.γ. του ΥΠΕΞ, επικεφαλής στην Κατεχάκη

Aπό γ.γ. του ΥΠΕΞ, επικεφαλής στην Κατεχάκη

Τα θετικά σχόλια για το πρόσωπο του πρέσβη, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και πλέον νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Θεμιστοκλή Δεμίρη δεν έλειψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ούτε από βουλευτές της αντιπολίτευσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θετικά σχόλια για το πρόσωπο του πρέσβη, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και πλέον νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Θεμιστοκλή Δεμίρη δεν έλειψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ούτε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Εχετε καλό βιογραφικό», φέρεται να ειπώθηκε από αντιπολιτευόμενα χείλη, παράλληλα με τη διευκρίνιση ότι η αρνητική ψήφος που θα ακολουθούσε για τον διορισμό του είχε να κάνει μόνο με το γεγονός ότι δεν εγκρίνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.

Σπουδές

Γεννημένος στην Αθήνα, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον περιοδικό Τύπο, για να εισέλθει πια το 1981 στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ενα έτος μετά ορκίστηκε διπλωματικός ακόλουθος και επί τριετία εργάστηκε ως ακόλουθος και γραμματέας Γ΄ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η διπλωματική διαδρομή του στο εξωτερικό είχε πρώτο σταθμό την ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη (1985), ενώ το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

«Βαρύ» το βιογραφικό του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή.

Στην Κύπρο

Το 1992 επιστρέφει στην Αθήνα και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τοποθετείται στη Διεύθυνση Τουρκίας – Κύπρου και δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει, ως επικεφαλής, το Τμήμα Κύπρου. Το 1996 ως σύμβουλος Α΄ και αναπληρωτής επικεφαλής Αρχής / επιτετραμμένος τοποθετείται στην πρεσβεία της χώρας μας στη Λευκωσία.

Από το 2001 υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και στη συνέχεια στη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επιστρέφει στην Αθήνα το 2006 ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και το επόμενο έτος προάγεται σε πληρεξούσιο υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 αναλαμβάνει μόνιμος αντιπρόσωπος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, στις Βρυξέλλες.

Από εκεί μετακινείται το 2013 στη Ρώμη ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Αγιο Μαρίνο και ως μόνιμος αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν έδρα την ιταλική πρωτεύουσα. Ενα έτος αργότερα προάγεται σε πληρεξούσιο υπουργό Α΄ και ακολούθως επιστρέφει στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 για να αναλάβει διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT