«Απάντηση» από ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-300

«Απάντηση» από ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-300

Σαφής διάκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ των S-300 και των τουρκικών S-400

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απολύτως σαφή διάκριση ανάμεσα στα αντιπυραυλικά συστήματα S-300, που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Κρήτη, και τους σύγχρονους S-400, τους οποίους προμηθεύτηκε η Αγκυρα από τη Μόσχα, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γίνεται σαφής αναφορά ότι οι S-300 δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις του νόμου του 2017 για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), απαντώντας ευθέως και στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί εγκλωβισμού τουρκικών F-16 από τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα. Πρακτικά, η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα Ελληνα ανταποκριτή ευθύς εξαρχής περιγράφει τις κατηγορίες περί εγκλωβισμού από το ραντάρ S-300 ως άσχετες με το θέμα και απολύτως ασύνδετες με τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας για το θέμα των S-400 και των στενών σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί S-300 έχουν διαψευσθεί από την Αθήνα μέσα από τις αρμόδιες ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας». Στα περί εγκλωβισμού τουρκικών F-16, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Οι ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας «δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη.

Παράλληλα, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλαν μήνυμα σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας, οι οποίες «δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», η Αθήνα απαντά με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν, επίσης, από κοινού στην κατεύθυνση που ακολουθεί η Ε.Ε. στο πλαίσιο της αναχαίτισης των συνεπειών της διαρκούς ανόδου των τιμών της ενέργειας.

Με τα χρώματα της Κύπρου το Embraer

«Απάντηση» από ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-300-1
Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή παράδοσης του αεροσκάφους Embraer EMB 315 στην Κυπριακή Δημοκρατία. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε χθες στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας η τελετή παράδοσης του Embraer EMB 315, το οποίο πλέον θα αποτελεί το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τα στελέχη της κυβέρνησης της Κύπρου εκτός νησιού. Η δωρεά ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου από τον κ. Μητσοτάκη. Από τότε πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να πραγματοποιήσει άμεσα πτητικό έργο, αλλά και βάφτηκε στα χρώματα της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά η απόφαση για παραχώρηση του Embraer στην κυπριακή κυβέρνηση ελήφθη μετά την παράδοση του υπερσύγχρονoυ αεροσκάφους Dassault Falcon 7X, το οποίο ήδη ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί για τις περισσότερες από τις επίσημες μετακινήσεις του στο εξωτερικό. Στον στόλο των κυβερνητικών αεροσκαφών που τελούν υπό την ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει και το Gulfstream V, το οποίο αξιοποιείται επίσης για τον σκοπό της μεταφοράς κυβερνητικών στελεχών σε διεθνείς υποχρεώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή