Παρακολουθήσεις: Ιχνη Predator στο τηλέφωνο του Χρ. Σπίρτζη

Παρακολουθήσεις: Ιχνη Predator στο τηλέφωνο του Χρ. Σπίρτζη

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητάει ο κ. Τσίπρας.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς η απόπειρα παγίδευσης με το κακόβουλο λογισμικό Predator του Χρήστου Σπίρτζη ενδεχομένως να οδηγήσει και σε άνοιγμα του πεδίου των ερευνών στην εξεταστική επιτροπή, ανέφεραν κομματικές πηγές στην «Κ». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά μετά τη διαπίστωση ότι εστάλησαν στο τηλέφωνό του δύο «μολυσμένα μηνύματα». Το πρώτο στις 15 Νοεμβρίου του 2021 και το επόμενο τέσσερις ημέρες αργότερα, που ενδεχομένως (αποτελεί αντικείμενο έρευνας) να παγίδευσε τελικά το κινητό του. Οπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, «το δεύτερο μήνυμα είναι το ίδιο που εστάλη στον Θ. Κουκάκη και στον Ν. Ανδρουλάκη. Που σημαίνει ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά παρακολούθησης. Ούτε του κ. Κουκάκη ούτε του κ. Ανδρουλάκη. Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Και αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας είτε μέσω εντολής τους από τρίτους».

Ο Χρήστος Σπίρτζης συνέδεσε την προσπάθεια υποκλοπής των συνομιλιών του με την πολιτική δράση που είχε αναπτύξει για τα ζητήματα των υποκλοπών και την ιδιότητα που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ ως τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αρμόδιος για την ΕΥΠ. Το πρώτο μήνυμα το έλαβε την ίδια ημέρα που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον προϊστάμενο της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης ήλεγχε τις τελευταίες ημέρες το κινητό του και τα μηνύματα που έχει λάβει. Τα ύποπτα sms που εντόπισε τα απέστειλε σε επιστήμονες ασφάλειας επικοινωνιών που συνεργάζονται με εργαστήρια του εξωτερικού. Στις 5 Σεπτεμβρίου κατέθεσε αίτημα στην ΑΔΑΕ για διερεύνηση ενδεχόμενης παρακολούθησής του. Την επόμενη ημέρα έλαβε απάντηση από τους ειδικούς πως πρόκειται για το Predator και στις 7 Σεπτεμβρίου κατέθεσε συμπληρωματικό αίτημα στην ΑΔΑΕ για τα μηνύματα του Predator. Τι θέλουν να μάθουν στην Κουμουνδούρου; Αν για τον Χρήστο Σπίρτζη έχει υπάρξει νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αμείλικτα, με κύριο αν ο Χρήστος Σπίρτζης είχε και αυτός, όπως ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης, τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, και αν ναι, για ποιο λόγο».

«Διαβολική σύμπτωση», χαρακτήρισε ο Γιάννης Οικονόμου την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη την ημέρα που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη ΔΕΘ και ενώ το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και είναι παγκόσμιο. «Η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμία κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή