Σακελλαροπούλου: Απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Σακελλαροπούλου: Απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συμπόσιο με θέμα «40 χρόνια από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του Montego Bay 1982»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης

«Ο τόπος και η θεματική του συμποσίου φέρουν στη συγκυρία που διανύουμε ένα ισχυρό συμβολικό αποτύπωμα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το συμπόσιο διοργάνωσε στη Ρόδο η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και είχε θέμα «40 χρόνια από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του Montego Bay 1982». Η κ. Σακελλαροπούλου θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται στη Ρόδο όταν στην ίδια περιοχή, τα Δωδεκάνησα, εντείνεται η τουρκική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της κυριαρχίας έναντι της Ελλάδας.

«Τα θέματα που αναπτύσσονται στο συμπόσιο, όπως της οριοθέτησης και ειρηνικής επίλυσης των θαλασσίων διαφορών και της δικαιοδοσίας ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές, συνιστούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι η διευθέτηση των αμφισβητήσεων με βάση το διεθνές δίκαιο συνθέτει μια «βαθιά πεποίθηση που χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική» και υπογράμμισε ότι σε μια εποχή που το διεθνές δίκαιο βάλλεται, όπως καταδεικνύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρου σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού».