Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «τέρας» μιας κυβέρνησης των ηττημένων

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «τέρας» μιας κυβέρνησης των ηττημένων

Αμφιθυμία στο κόμμα, από «προεδρικούς» και «Ομπρέλα», για τα σενάρια σχηματισμού συγκυβέρνησης από την πρώτη κάλπη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τέρατα, δράκους και παραμύθια ήταν πάντα γεμάτη η πολιτική ζωή. Προεκλογικές πλειοδοσίες, πολιτικές δυσμορφίες, καθώς και μεταγραφές της τελευταίας στιγμής δεν έλειπαν επίσης. Η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μπορεί να μην είναι ετερόκλητη αφού καλύπτει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποτελεί όμως σενάριο επιστημονικής φαντασίας για έναν βασικό λόγο: μετά τις οικουμενικές κυβερνήσεις του 1989, ο Περισσός έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει σε οποιονδήποτε συνασπισμό κομμάτων.

Την ειδική συνθήκη που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή τη δυνατότητα οι «τέσσερις» να σχηματίσουν πλειοψηφία ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, στην Κουμουνδούρου δεν δυσκολεύτηκαν να την ερμηνεύσουν: «Ο φόβος της χαλαρής ψήφου έχει χτυπήσει την πόρτα του Μαξίμου», επισήμαναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη και η «γαλάζια» παράταξη μέχρι σήμερα κοιτούσε μόνο τη δεύτερη Κυριακή. Μέχρι και τον εκλογικό νόμο σκέφτηκε να αλλάξει, «αλλά δεν το έκανε, γιατί έτσι κι αλλιώς η αυτοδυναμία δεν είναι εφικτή», υποστηρίζουν.

Πιστεύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι δυνατή η «τερατογένεση»; «Εμείς θέλουμε την καθαρή νίκη, δεν θέλουμε να συγκροτήσουμε κυβέρνηση των χαμένων των εκλογών. Εάν ηττηθούμε, τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο νικητής», είπε σε συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς. «Αναγκαίο και ρεαλιστικό πολιτικό σενάριο», χαρακτήρισε μια αριστερή προοδευτική πλειοψηφία ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή, ενώ ο Νίκος Φίλης, στην ίδια γραμμή, σημείωσε πως «το Σύνταγμα λέει ότι για να έχεις κυβέρνηση πρέπει να έχεις 151 έδρες. Θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Από εκεί θα προκύψει αυτό που απεύχεται ο κ. Μητσοτάκης και συκοφαντεί ως τερατογένεση».

Διχάζονται για άλλη μία φορά οι «προεδρικοί» με την «Ομπρέλα»; Φαίνεται πως οι πρώτοι για να ξαναβρεθούν στο Μαξίμου βάζουν ως προϋπόθεση τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι δεύτεροι ψάχνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η γρήγορη ανάγνωση θυμίζει μια «προσυνεδριακή μουρμούρα». Η προσεκτική δεύτερη ανάλυση δείχνει πως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισορροπούν ανάμεσα στο αφήγημα της σιγουριάς της νίκης –που οφείλει να υποστηρίζει κάθε κόμμα εξουσίας– και του «ατυχήματος» στην απλή αναλογική. «Ηττα με ήττα έχει διαφορά», εξηγούσε στην «Κ» στέλεχος του κόμματος που έχει γνώση των συζητήσεων και των σχεδιασμών που γίνονται. «Δεν έχει πει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ πως αν χάσει με 2-3 μονάδες διαφορά δεν θα συνεργαστεί με άλλο κόμμα», τόνιζε χαρακτηριστικά μέλος των «Συμμάχων» στην «Κ». Από τη στιγμή που τρεις κοινοβουλευτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ακόμα και το 45%, το 32% που μπορεί να έχει το πρώτο κόμμα δεν είναι η πλειοψηφία, συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Η βασική γραμμή, πάντως, δεν ξεφεύγει καθόλου από την αναγκαιότητα της νίκης την Κυριακή της απλής αναλογικής. Είναι το πολιτικά ηθικό και δίνει την απαραίτητη αξιοπιστία σε αυτόν που θέλει να κυβερνήσει. Αυτό προκρίνει και έχει υποστηρίξει χωρίς αστερίσκους ο Αλέξης Τσίπρας. Το προεκλογικό σκηνικό από τον ΣΥΡΙΖΑ στήνεται στη βάση πως «η πρωτιά Μητσοτάκη ισοδυναμεί με αστάθεια» και ταυτόχρονα ότι «οι δεύτερες εκλογές θα είναι ευθύνη των άλλων». Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως αν δεν κερδίσουν, ο «μπαμπούλας» της τρίτης κάλπης είναι υπαρκτός.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισορροπούν ανάμεσα στο αφήγημα της σίγουρης νίκης και του «ατυχήματος» στην απλή αναλογική.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ, όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, ένα διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Επιθυμεί να το αξιολογήσουν οι πολίτες και όταν έρθει η ώρα να αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης με τις όμορες δυνάμεις. Περιλαμβάνει έξι εθνικές προτεραιότητες:

1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

2. Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας.

4. Παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ.

5. Ισχυρό δημοκρατικό κράτος με μεταρρυθμίσεις στη ∆ικαιοσύνη και την ΕΥΠ.

6. Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας και της μητέρας στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή