Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Οι κατηγορίες και οι μάρτυρες στην τέταρτη συγκρότησή του μετά τη Μεταπολίτευση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου, για τέταρτη φορά μετά τη μεταπολίτευση και τριάντα και πλέον χρόνια από τη δίκη Κοσκωτά που σηματοδότησε και τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου στη συνείδηση των πολιτών.

Κατηγορούμενος στη δίκη που αρχίζει τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία (ως υποκινητής δηλαδή) σε κατάχρηση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αυτά δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης Novartis και την ενοχοποίηση των πολιτικών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Παν. Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων) αλλά σε παρεμβάσεις του στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών.

Οι παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης σχετίζονται με τις καταγγελίες που έκαναν σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου (την διαδέχθηκε η δικαζόμενη Ελένη Τουλουπάκη), ότι παρενέβη στο έργο της, όταν είχε το φάκελο Novartis και χωρίς στοιχεία της ζήτησε να στείλει πολιτικούς στη Βουλή, η Γεωργία Τσατάνη, που χειρίστηκε την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που έχει αποβιώσει επίσης για παρεμβάσεις στην έρευνα της, αλλά και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που χειρίστηκε τη δέσμευση των λογαριασμών του εκδότη του Σκαι Γιάννη Αλαφούζου, πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός με τις τηλεοπτικές άδειες και με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία και έχει καταγγείλει τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του.

Επίσης οι καταγγελίες του εν λόγω εισαγγελέα αφορούν και παρέμβαση Παπαγγελόπουλο προκειμένου να ενοχοποιηθεί χωρίς στοιχεία ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Στο εδώλιο εκτός του πρώην υπουργού βρίσκεται και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορά που είχαν καταθέσει για την υπόθεση της Νοvartis, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του τότε υπουργού (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Παναγιώτη Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας και του αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθού.

Ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη, δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση του Δικαστηρίου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης από πλευράς Παπαγγελόπουλου, θα εξεταστούν στη δίκη και οι τρεις εισαγγελείς, που έχουν κάνει και τις καταγγελίες, αλλά και δεκάδες άλλοι μάρτυρες για όλες τις πτυχές της δικαζόμενης υπόθεσης, όπως η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε την αναφορά κατά Κουρουμπλή, αλλά και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα προταθούν σειρά δικονομικών ενστάσεων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ η πολιτική συγκυρία θα προσδώσει στην όλη υπόθεση χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης.

Να σημειωθεί ότι στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα εκδικαστούν ούτε και οι καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου για ενοχοποίηση του και για απόπειρα εκβίασης του. Η σχετική υπόθεση έκλεισε με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που δεν απέδωσε κατηγορία στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και σε ελεγχόμενους για την υπόθεση δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT