Ν. Μηταράκης στην «Κ»: «Οτι δεν θέλουμε να μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα δεν το κρύβουμε»

Ν. Μηταράκης στην «Κ»: «Οτι δεν θέλουμε να μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα δεν το κρύβουμε»

Με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο, η «Κ» μίλησε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο η «Κ» μίλησε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν για διάστημα ενός μηνός μια ομάδα δεκάδων ανθρώπων να μετακινείται κατά μήκος των συνόρων και οι ελληνικές αρχές να αδυνατούν να τους εντοπίσουν, παρά τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

«Να σας πω ότι περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται την ημέρα στην περιοχή και προσπαθούν να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για γκρουπ μεταφερόμενα και μετακινούμενα. Από τον Ιούλιο η ΕΛ.ΑΣ. είχε πάει σε διάφορα σημεία, μας ενημέρωσε μετά. Μας είπε ότι είχαν πάει εκεί χωρίς να βρουν κάτι», αναφέρει σχετικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην «Κ» λέει ότι οι 38, όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, μετακινήθηκαν πολλές φορές σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη των μεταναστών τη 14η Ιουλίου, με email που απέστειλε η ΜΚΟ Human Rights 360. Στις 27 Ιουλίου ο στρατός απάντησε ότι η νησίδα στην οποία φέρονταν να έχουν εγκλωβιστεί οι μετανάστες βρισκόταν επί τουρκικού εδάφους. «Πότε ενημερώσατε την τουρκική πλευρά για το συμβάν;» ρωτήσαμε τον υπουργό.

«Οταν το θέμα άρχισε να αποκτά έντονη προσοχή η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε δύο σήματα στο Καπετάν Αντρέεβο στη Βουλγαρία, στα οποία ζήτησαν από τις τουρκικές ακτές να κινηθούν. Εχουμε βίντεο των τουρκικών αρχών να πηγαίνουν προς τη νησίδα και να ρίχνουν βάρκα στον Εβρο για να πάνε στη νησίδα», απάντησε. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι η επίμαχη νησίδα στον Εβρο απείχε μόλις 14 μέτρα από την ελληνική όχθη του ποταμού. «Απλά είναι αδύνατον να εγκλωβιστείς στον Εβρο», τόνισε. «Ακόμα κι εάν οι μετανάστες βρίσκονται εν μέσω “διασταυρούμενων” επιχειρήσεων αποτροπής από Ελλάδα και Τουρκία;» τον ρωτήσαμε. «Οτι εμείς δεν θέλουμε να μπει κάποιος παράνομα στην Ελλάδα δεν το κρύβουμε. Και η Τουρκία κάνει push forwards τα οποία είναι παράβαση της κοινής δήλωσης του 2016».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι στα debriefings οι μετανάστες δεν ανέφεραν ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από Ελληνες αστυνομικούς. Σχετικές καταγγελίες υπάρχουν στις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο υπουργός αμφισβητεί ότι υπήρξε νεκρό παιδί που ετάφη στη νησίδα. «Από τα στοιχεία που έχουμε και το φωτογραφικό υλικό δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί. Οι αρχικές μαρτυρίες που είχαμε ήταν λανθασμένες», αναφέρει και επισημαίνει ότι στις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί από τη νησίδα δεν εντοπίζει τέσσερα κορίτσια της ίδιας οικογένειας αλλά τρία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει παιδί που λείπει».

Η «Κ» επισήμανε στον κ. Μηταράκη τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος μετά την επίσκεψή του στο Φυλάκιο στις 16/8, στις οποίες είχε πει ότι θα γίνουν κινήσεις ώστε να εντοπιστεί η σορός και να ταφεί με αξιοπρέπεια. Ακόμη σε ανακοίνωση του υπουργείου λίγες ημέρες αργότερα γίνεται λόγος για «τραγωδία».

«Είπα στις 16/8 ότι από τις καταθέσεις προκύπτει ότι υπάρχει ένα παιδί. Μίλησα με τους ανθρώπους και αυτή ήταν η πρώτη εκτίμηση. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βγάζει συμπεράσματα στο δίλεπτο στο Twitter», λέει και προσθέτει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε νεκρό παιδί πριν από την ομιλία του στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου.

Ν. Μηταράκης στην «Κ»: «Οτι δεν θέλουμε να μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα δεν το κρύβουμε»-1
Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης, μιλάει στην «Κ» με αφορμή την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο. [INTIME NEWS]

«Η Τουρκία κάνει push forwards τα οποία είναι παράβαση της κοινής δήλωσης του 2016».

Ο κ. Μηταράκης ρωτήθηκε σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσαν δύο μέλη της ομάδας μέσα από το Φυλάκιο, οι οποίες προβλήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν σε ταφή παιδιού.

«Από τις καταθέσεις που πάρθηκαν, το περιστατικό το επιβεβαιώνει ένα 10%. Από αυτούς κανείς δεν είδε τα πάντα, η οικογένεια δεν έθαψε το δικό της παιδί, είπε ότι το έθαψαν άλλοι και κανείς δεν έχει φωτογραφία του τάφου ή της ταφής. Δεν θέλουν να ξεθάψουν το παιδί», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στα debriefing που έγιναν στο Φυλάκιο μετά τον εντοπισμό της ομάδας.

Η επίμαχη λίστα

Σχετικά με στοιχεία στα οποία βασίζει αυτό το συμπέρασμα λέει ότι στην αρχική λίστα του Ιουλίου η οικογένεια δήλωσε τέσσερα και όχι πέντε παιδιά. «Είναι πολύ καλογραμμένη η λίστα, σίγουρα δεν γράφτηκε πάνω στη νησίδα, με το κινητό, σίγουρα έχει γραφτεί με οργανωμένο τρόπο πριν ξεκινήσουν. Έχει αναλυτικά την οικογένεια, δεν έχει λάθη, έχει τους υπόλοιπους σωστά και λείπει μόνο το παιδί που πέθανε», αναφέρει.

Η «Κ» έθεσε υπόψη του υπουργού ότι στην αρχική λίστα με τα 50 ονόματα των προσφευγόντων δεν υπήρχαν τα στοιχεία της Μπαϊντά και ότι στη δεύτερη αίτηση προς το ΕΔΔΑ στις 9/8 οι οργανώσεις που προσέφυγαν αναφέρουν ότι εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί, ενώ ήταν στην αρχική ομάδα και είχε επικοινωνία μαζί τους από τον Ιούλιο. «Πράγματι η Μπαϊντά εμφανίζεται την τελευταία στιγμή», είπε ο κ. Μηταράκης. Τη χαρακτηρίζει ως «κατά κάποιο τρόπο εκπρόσωπο Τύπου αυτής της προσπάθειας», λόγω της γνώσης των αγγλικών και των βίντεο τα οποία έβγαλε από τη νησίδα.

Στις μαρτυρίες τους, τις οποίες έχει τονίσει σε δηλώσεις του ο υπουργός, τα μέλη της ομάδας ανέφεραν ότι υπό την απειλή βίας από τις τουρκικές στάλθηκαν προς τη νησίδα. Πώς μπορεί η Ελλάδα να θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για τους Σύρους, όταν δέχεται ότι μεταχειρίζεται ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο; «Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Οι κατά καιρούς προσπάθειες εργαλειοποίησης για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης. Μέχρι στιγμής δεν βρίσκουμε κανένα λόγο γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις και όταν καμιά φορά δεν το κάνει είναι λόγος να πούμε ότι πρέπει να το κάνει», απάντησε ο υπουργός.

«Ο στόχος δεν ήταν να κάνουν κακό στην κυβέρνηση, ο στόχος είναι να σταματήσει η Ελλάδα να φυλάει τα σύνορά της με τον τρόπο που το κάνει», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης σχετικά με την υπόθεση του Εβρου. «”Τράβηξαν” μια ιστορία για να πάμε να τους μαζέψουμε, πέτυχαν τον στόχο τους».

Την ημέρα που μίλησε στην «Κ», ο υπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε αναρτήσει στο Twitter βίντεο που είχε 76.000 προβολές, από την εμφάνισή του σε τηλεοπτική σειρά όπου υποδύθηκε τον εαυτό του. «Υπάρχει η αίσθηση ότι οι πολιτικοί δεν έχουν ανθρώπινη ζωή», είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλές».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή