Τριμερής με το βλέμμα στραμμένο στην ενέργεια

Τριμερής με το βλέμμα στραμμένο στην ενέργεια

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβεβαίωση των στενών δεσμών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένα από τα βασικά σημεία της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών, Νίκου Δένδια, Σάμεχ Σούκρι και Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο θα μπορέσει να παράσχει στην ευρωπαϊκή αγορά δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργεί στο ενεργειακό ισοζύγιο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου ως κομβικής σημασίας κράτους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ωστόσο αναφέρθηκε και στις κοινές αντιλήψεις Αθήνας – Καΐρου σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με την Αίγυπτο έχουμε μια εγκάρδια συνεννόηση και μια ταυτόσημη αντίληψη για σειρά προβλημάτων και καταστάσεων και έχουμε την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και στην τουρκική αμφισβήτηση της UNCLOS και της εφαρμογής της στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Οι ελληνοαιγυπτιακές επαφές στη Νέα Υόρκη γίνονται και με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη. Αλλωστε, για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Αλ Μένφι, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει διατελέσει πρέσβης της χώρας του στην Αθήνα κατά την περίοδο υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Ελλάδα, παρά τις προφανείς δυσκολίες, προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους με την Τρίπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή