Ειδικό Δικαστήριο: Με αργούς ρυθμούς η δίκη

Ειδικό Δικαστήριο: Με αργούς ρυθμούς η δίκη

Με αργούς ρυθμούς και την εξέταση διαδικαστικών θεμάτων συνεχίστηκε και χθες η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Με αργούς ρυθμούς και την εξέταση διαδικαστικών θεμάτων συνεχίστηκε και χθες η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο δικαζόμενος πρώην υπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών κατά τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πέραν του πρώην υπουργού δικάζεται και η πρώην επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για αδικήματα που σχετίζονται με τη μη αποστολή στη Βουλή φακέλου για πρώην υπουργούς Υγείας (τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό) που είχαν καταμηνυθεί από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση της Novartis. O συνήγορος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, τελικώς χθες δεν προέβαλε αίτημα για μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίου, εξ αφορμής πλημμελειών που επικαλέστηκε κατά την κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου από τη Βουλή. Ο συνήγορος της Τουλουπάκη διεμήνυσε στο δικαστήριο ότι η δικαζόμενη εισαγγελέας «επιθυμεί να αθωωθεί επί της ουσίας», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αποδεδειγμένο πως υπήρξαν απαράδεκτες μεθοδεύσεις από κατασκευαστές πλυντηρίων λεύκανσης της Novartis για να καλυφθεί ο μαγικός απαιτούμενος αριθμός δικαστικών για την κλήρωση των μελών του δικαστηρίου». Το αίτημά του να προσκομιστούν τα αναγκαία έγγραφα που αφορούσαν θέματα υγείας ανώτατου δικαστή που κληρώθηκε, απορρίφθηκε τόσο από την εισαγγελέα της έδρας Ολγα Σμυρλή όσο και από το δικαστήριο.

Κατά τα άλλα η διαδικασία αναλώθηκε με το αν το δικαστήριο θα επιτρέψει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή (να υποστηρίξει δηλαδή την κατηγορία) η επίτιμη εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, μία από τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν καταγγείλει για παρεμβάσεις τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σχετικά με πιέσεις που της άσκησε για τον χειρισμό της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έχει αποβιώσει. Οι συνήγοροί της Θέμης Σοφός και Δημήτρης Νινόπουλος έκαναν λόγο «για ηθική βλάβη της Γεωργίας Τσατάνη» και ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημά της. Οι συνήγοροι του δικαζόμενου πρώην υπουργού αντέτειναν πως η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη δεν έχει υποστεί ηθική βλάβη και ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματός της.

Πάντως η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει καιρό, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα και ενδεχομένως να αρχίσει την κατάθεσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.