Κόμμα ετών 48 αναζητεί 17χρονους ψηφοφόρους

Κόμμα ετών 48 αναζητεί 17χρονους ψηφοφόρους

Πώς η Ν.Δ. θα προσεγγίσει τους νέους

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα επιβίωσης εξελίσσεται για τη Νέα Δημοκρατία η προσπάθεια να επανασυνδεθεί με τα νεανικά κοινά, στα οποία ταξινομούνται οι ηλικίες 18-35, καθώς στο πέρασμα των ετών το κυβερνών κόμμα χάνει διαρκώς ερείσματα στις νεότερες γενιές. Χαρακτηριστικό είναι πως στις εκλογές του 2019, που η Νέα Δημοκρατία σάρωσε σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, στις ηλικίες 17-24, ένα πολύ ευαίσθητο target group, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 38% έναντι 30% της Ν.Δ., μία διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά. Αν αναλογιστεί κάποιος πως αυτές είναι οι ηλικίες που «έρχονται» τα επόμενα χρόνια, τότε το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει καθώς είναι διπλό: αφορά τόσο τις επόμενες εκλογές όσο και τα επόμενα χρόνια.

Η στέγαση

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έριξε το προηγούμενο διάστημα μεγάλο πολιτικό βάρος στο πρότζεκτ της στέγασης για νέους. Οπως έχουν δείξει όλες οι έρευνες πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα –μαζί με την ανεργία– προβλήματα της νέας γενιάς, καθώς αυτό που φάνταζε αυτονόητο για τις προηγούμενες γενιές, η δυνατότητα απόκτησης ενός δικού τους σπιτιού, μοιάζει σήμερα με όνειρο θερινής νυκτός. «Η απογοήτευση στους νέους για το γεγονός πως δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ξεκίνημα στη ζωή τους πάνω σε κάποιες βάσεις είναι μεγάλη», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που αποτυπώνουν αυτή την πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα προέκυψε και το πρόγραμμα στέγασης για τις ηλικίες 18-39.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από εθνικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους με ωφελούμενους 137.000 νέους και ζευγάρια από 18 έως 39 ετών. Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα παρουσιάζει διαρκώς φθίνουσα πορεία, με πάνω από 770.000 ακίνητα να είναι αχρησιμοποίητα σε όλη τη χώρα.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφόσον φέρει αποτελέσματα, θα είναι κομβικής σημασίας για να επανασυνδεθεί ένα κοινό, όχι απλά με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με την ίδια την πολιτική. Να αντιληφθεί δηλαδή πως οι κεντρικές αποφάσεις βελτιώνουν τη ζωή τους», λένε στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

Οι εμφανίσεις

420.000 νέοι ψηφοφόροι, 17 έως 20 ετών, θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα στην επόμενη αναμέτρηση. 38% των ψηφοφόρων ηλικίας 17 έως 24 ετών ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 30% τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο της επικοινωνιακής της μηχανής την ενότητα «νεολαία». Οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να περάσει το μήνυμά του σε μικρότερες ηλικίες που είτε δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πολιτική, είτε ακόμη χειρότερα την αποστρέφονται.

Αυτή τη στόχευση μαρτυρεί και η παρουσία του στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα και αμέσως μετά στο επίσης μουσικό ραδιόφωνο Music στην εκπομπή του κωμικού Φάνη Λαμπρόπουλου με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, αφού στο Instagram έχει μισό εκατομμύριο followers. Η πιο ανάλαφρη συζήτηση, με τα προσωπικά στοιχεία και το χιούμορ είναι κλασική συνταγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ– για το πώς ένας πολιτικός μιλάει και σε άλλα κοινά. Αυτή την τακτική ο κ. Μητσοτάκης την ακολούθησε και το 2019 και ήταν, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, πετυχημένη. Σε αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στοχευμένα έως τις εκλογές, εμφανιζόμενος και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομένου.

Για την κυβέρνηση άλλωστε ένας βασικός στόχος είναι να σπάσει το φράγμα της αποχής, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρει τον τρόπο να συγκινήσει τους νέους ψηφοφόρους.

Το «μικρό κόμμα» των νέων

Στην εξίσωση που έχει να λύσει η κυβέρνηση πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη συντελεστής. Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2023, όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, θα εισρεύσει στο εκλογικό σώμα μια «φουρνιά» ψηφοφόρων που το 2019 δεν είχαν κλείσει τα 17 έτη και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για τους γεννηθέντες τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006, που το 2023 θα είναι 20, 19, 18 και 17 χρόνων αντίστοιχα, καθώς πλέον το δικαίωμα ψήφου ξεκινάει από αυτή την ηλικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων με βάση την «εκκαθάριση» που γίνεται ανά έτος στα δημογραφικά στοιχεία –η επίσημη απογραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο– θα είναι πάνω από 400.000 αγγίζοντας τις 420.000. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μικρό κόμμα» καθώς στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ, που εισήχθη στη Βουλή με 5,3%, πήρε κάτω από 400.000 ψήφους πανελλαδικά. Οπως γίνεται αντιληπτό, η προσπάθεια της Ν.Δ. να συνδεθεί εκ νέου με τα νεανικά κοινά είναι ζήτημα κρίσιμο που δεν αποκλείεται να αποτελεί και το κλειδί για την επίτευξη ή όχι της αυτοδυναμίας.

Οι τελευταίες πάντως μετρήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-35 έχει κλείσει, καθώς αφενός αποδίδει σε κάποιο βαθμό η κυβερνητική προσπάθεια, αφετέρου κομμάτι από τη νεολαία διεκδικεί πλέον με πιο ισχυρές αξιώσεις και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νεότερος όλων των πολιτικών αρχηγών.

Το προβάδισμα ωστόσο εξακολουθεί να το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν έχουν εξαντλήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο μικρών παροχών, όπως ήταν το free pass για τον εμβολιασμό ή το δικαίωμα να λαμβάνει κάποιος δίπλωμα αυτοκινήτου από 17 ετών μετά συνοδού.

Τα ψηφοδέλτια

Η Ν.Δ. θέλει να έχει νέα πρόσωπα και στα ψηφοδέλτιά της. Η αρχή έγινε με την επιλογή του Παύλου Μαρινάκη για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ενός νέου δικηγόρου 34 ετών. Αλλά δεν σταματά εκεί. Το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιοι για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο υφυπ. Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας Παύλος Μαρινάκης και ο παλαιότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, μελετούν περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα όπου νέοι κάτω των 40 ετών θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Η ΟΝΝΕΔ είναι μία οργάνωση που μπορεί να αποτελέσει αιμοδότη, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου αναζητούν πρόσωπα από την κοινωνία με ερείσματα στον χώρο τους. Τέλος, μία ακόμη σκέψη χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό είναι να υπάρξουν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα γνωστά από τον χώρο του αθλητισμού ή του πολιτισμού, που πάντα λειτουργούν ως μαγνήτης.

420.000 νέοι ψηφοφόροι, 17 έως 20 ετών, θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα στην επόμενη αναμέτρηση.38%
των ψηφοφόρων ηλικίας 

17 έως 24 ετών ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 30% τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή