Θεωρείο: Αναζητώντας διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρείο: Αναζητώντας διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο παρασκήνιο η συζήτηση περί ταύτισης των δύο κομμάτων τείνει να παγιωθεί προκαλώντας δομική ζημιά στο ΠΑΣΟΚ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στο παρασκήνιο η συζήτηση περί ταύτισης των δύο κομμάτων τείνει να παγιωθεί προκαλώντας δομική ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Οσοι συμφωνούν πως η συγκεκριμένη φήμη είναι καταστροφική για το κόμμα, προτείνουν σαφείς αποστάσεις από την Κουμουνδούρου με συγκεκριμένες αναφορές για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Κάτι που κάνει η Ν.Δ., αλλά φαίνεται να έχει ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ.

Οι παλαιοί πασόκοι

Οι προερχόμενοι πάντως από το ΠΑΣΟΚ, συριζαίοι, τρέφονται από τη συγκεκριμένη φήμη και καθόλου δεν τους πειράζει. Φάνηκε την Παρασκευή στην εξεταστική επιτροπή, όταν εμφανίστηκε με πατερίτσες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τότε, Ραγκούσης, Τζάκρη και Τόλκας του ευχήθηκαν περαστικά με την προσφώνηση «πρόεδρε», που βγήκε αβίαστα από τα χείλη τους.

Τα ραντεβού Καϊλή

Αντίθετα, η Εύα Καϊλή είναι πιο απόμακρη και μιλάει πιο σκληρά για τον πρόεδρο του κόμματος. Οπως έμαθα, το προηγούμενο διάστημα η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε σειρά από ραντεβού με υποστηρικτές της στην Αθήνα. Η Εύα δεν ήταν φιλική έναντι της ηγεσίας του κόμματος, κινούμενη στη λογική πως δεν αντιλαμβάνεται τις επιθέσεις και την κόντρα που έχει ανοίξει μαζί της η Χαρ. Τρικούπη.

Επαναπροσέγγιση Τζαβάρα

Φεύγω από το ΠΑΣΟΚ και σας πάω στα νεοδημοκρατικά. Ο Γιάννης Μπρατάκος επιχειρεί restart στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από αυτή τη διαδικασία «επανεκκίνησης» δεν εξαιρείται κανένας βουλευτής, ακόμα και όσοι έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως ο Κώστας Τζαβάρας. Το αν θα ανταποκριθεί και σε ποιο βαθμό ο βουλευτής Ηλείας αλλά και άλλοι θα το δούμε το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. την ερχόμενη Τρίτη. Πάντως η αίσθηση που έχω είναι πως στο Μαξίμου δεν θα τους πείραζε καθόλου ο έμπειρος πρώην υπουργός να αναθεωρήσει και να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Πρόεδρος… Πλακιωτάκης

Εκδήλωση πραγματοποιεί στις 9 Οκτωβρίου η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας του Μαραθώνα βγάζοντας πρόσκληση που έχει… φόντο όλους τους προέδρους του κόμματος, ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και καταλήγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδιάμεσα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως έχουν συμπεριλάβει και τον… Γιάννη Πλακιωτάκη, που χρημάτισε υπηρεσιακός πρόεδρος μόλις για δύο μήνες, καταφέρνοντας όμως να πάρει θέση στην πρόσκληση της τοπικής του Μαραθώνα. Τιμής ένεκεν πρέπει να παραστεί.

Ενας δεξιός στον Περισσό

Λίγο παλιό, αλλά πολύ ενδιαφέρον. Με έκπληξη είδαν πολλοί την παρουσία του καθηγητή και προέδρου της Ιατρικής Μάκη Σιάσου στην πολιτική κηδεία του Κώστα Καζάκου που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό πριν από περίπου 10 ημέρες. Ο ακαδημαϊκός, που είναι γνωστός για τα «γαλάζια» αισθήματά του, θέλησε να τιμήσει τον σπουδαίο ηθοποιό, οι πιο «πονηροί» ωστόσο είδαν πίσω από την παρουσία του μια στρατηγική που αφορά την φημολογούμενη φιλοδοξία του να κατέλθει για πρύτανης στις επόμενες εκλογές. Και μια κηδεία «άνοιγμα» στην Αριστερά.

Αύξηση επιρροής

Οπως μου μετέφεραν πηγές από την Κύπρο, η πρόσφατη ιστορική απόφαση της Ουάσιγκτον για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στην Κύπρο το 1987 έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει το ισοζύγιο στο νησί της Αφροδίτης. Η «απορωσοποίηση» που έχει ξεκινήσει ούτως ή άλλως μετά την εισβολή στην Ουκρανία προχωρεί και οι θετικές γνώμες έναντι των ΗΠΑ αυξάνονται διαρκώς. Λογικό, καθώς, όπως έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τα έθνη δεν αποφασίζουν με το δίκαιο ή το άδικο, αλλά μόνο με βάση το συμφέρον τους.

Συνέδριο με δημοσκόπηση

Το 6ο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών – «Η Ελλάδα Μετά» με θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση» ξεκινάει αύριο Δευτέρα. Μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα παρουσιαστεί και μια δημοσκόπηση της Metron Analysis με πολύ συγκεκριμένα «ποιοτικά» ερωτήματα, έξω από τα συνηθισμένα που σφυγμομετρούν την κοινή γνώμη. Και πολλά από αυτά προβληματίζουν έντονα.

Πρεβελάκης για Επικρατείας

Μία από τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για το Επικρατείας είναι και ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, που υπηρετεί σήμερα στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Ελλάδα και η Φλόγα

Να σας πω και ένα χαριτωμένο από την Ιαπωνία που δείχνει πως τόσο μακριά από την Ελλάδα υπάρχει έντονο φιλελληνικό στοιχείο. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τόκιο συνάντησε την αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας – Ελλάδας Hashimoto Seiko, που ήταν ολυμπιονίκης στο Speed Skating (πατινάζ ταχύτητας). Τι του είπε η κυρία; Πως τα δύο παιδιά της τα έχει ονομάσει «Ελλάδα» και «Φλόγα» για να δείξει την αγάπη της για τη χώρα μας.

Παράθυρο στη Δύση

Στις ΗΠΑ βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Google στις ΗΠΑ. Εκεί ενημερώθηκε από «την πηγή» για τη χρήση της πλατφόρμας σε πιθανό κυβερνοπόλεμο αλλά και για την πολιτική της Google απέναντι στη Ρωσία. Η εταιρεία παρότι πτώχευσε στη Ρωσία, εξακολουθεί να αφήνει κάποιες ώρες ανοιχτό το σύστημα και έτσι μπορούν κάποιοι Ρώσοι να μπαίνουν στο Google και να ενημερώνονται από ιστοσελίδες και ενημερωτικά μέσα της Δύσης.

Γεύμα συναδέλφων

Γεύμα μεταξύ δύο παλιών συναδέλφων, δικαστικών λειτουργών, έλαβε χώρα μέσα στην εβδομάδα στο Ιδρυμα Θεοχαράκη στη Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από τη Βουλή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνέτρωγε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο στον φωτεινό και ήσυχο χώρο του εστιατορίου του Ιδρύματος με θέα τον Εθνικό Κήπο. Η παρουσία τους ήταν πολύ διακριτική και ως πρώην δικαστικοί και οι δύο, συνομιλούσαν… χαμηλόφωνα αλλά σε πολύ ευχάριστο κλίμα, όπως πρόδιδαν τα χαμόγελά τους.

Θεωρείο: Αναζητώντας διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή