Νέα κλιμάκωση από Άγκυρα μέσω Λιβύης

Νέα κλιμάκωση από Άγκυρα μέσω Λιβύης

«Παράθυρο» για έρευνες και γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης ανοίγει η συμφωνία με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Νέα κλιμάκωση από Άγκυρα μέσω Λιβύης-1

Η Ελλάδα «έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη νέα, επικείμενη προσπάθεια παγίωσης της κατάστασης που δημιουργεί εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων το τουρκολιβυκό μνημόνιο, διοχετεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ήδη από την Κυριακή. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας από το υπουργείο Εξωτερικών τονίστηκε ότι η Ελλάδα «έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ υπενθυμίζεται ότι του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου υπερισχύει η «οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Από το ΥΠΕΞ σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας με τη Λιβύη ορίζεται με τη μέση γραμμή και σε καμία περίπτωση στο σημείο που υπολογίζεται από την Αγκυρα με βάση το μνημόνιο του 2019.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πλέον σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, η Αίγυπτος, αμφισβητεί και αυτή τη νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε επ’ αυτού τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι τον οποίο και θα σπεύσει να συναντήσει στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή. Ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις επιζήμιες για την ασφάλεια στην περιοχή κινήσεις της Τουρκίας και στην παρέμβαση που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ. Χθες, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση και τους πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη και Πατρίκ Μεζονάβ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι απαραίτητες συζητήσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ανοικτή σε τετ α τετ στην Πράγα η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά σε πιθανή βολιδοσκόπηση για συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανό τετ α τετ στην Πράγα. «Εάν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις δηλώσεις του, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», είπε. Και πρόσθεσε ότι «είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, είναι γνωστή η απάντηση και η αποδόμηση σε αυτή την εξωφρενική, προκλητική, απαράδεκτη ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή