Αυστηρή απάντηση από Αθήνα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αυστηρή απάντηση από Αθήνα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με αφορμή δηλώσεις του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα περί ενεργοποίησης των όρων που προβλέπουν έρευνες από τους Τούρκους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπενθύμιση προς τον διορισμένο πρωθυπουργό της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα των παρατυπιών στις οποίες έχει ήδη προβεί με διάφορους τρόπους και εσχάτως με την υπογραφή ενός ακόμα τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε χθες η Αθήνα μετά τις δηλώσεις του περί άμεσης ενεργοποίησης των όρων που προβλέπουν έρευνες στο έδαφος και στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης από τους Τούρκους. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα αναφέρθηκε σε διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Λιβύη θα πραγματοποιήσει έρευνες στη βάση του τουρκολιβυκού “μνημονίου” και ότι η πλευρά του δεν θα παραχωρήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Προφανώς ο κ. Ντμπέιμπα προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μία η οποία είναι καθ’ όλα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη».

Για τις παρατυπίες στις οποίες έχει προβεί με διάφορους τρόπους ο διορισμένος πρωθυπουργός της Τρίπολης έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές προχωρούσαν σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας ότι «μέχρι και τις αρχές του 2011 συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τον ορισμό της ΑΟΖ, διαπραγματεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες είχαν προχωρήσει πολύ και απέμενε να γεφυρωθεί μια μικρή διαφορά. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις, ως γνωστόν, διακόπηκαν λόγω της ανατροπής του καθεστώτος στην Τρίπολη». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το επόμενο βήμα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν το «νομικό και πολιτικό τερατούργημα» που υπεγράφη ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση της Τρίπολης (Φαγέζ αλ Σάρατζ) και την Τουρκία και αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αγνοούσε την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι τότε το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάστηκε από το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. αλλά και πλήθος κρατών εκτός αυτής, ενώ δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή της Λιβύης, κίνηση η οποία αποτελεί προϋπόθεση ώστε ένα τέτοιο κείμενο να διαθέτει έστω κάποια αχνή αίσθηση νομιμοφάνειας.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρονται και στην τελευταία συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης λέγοντας ότι τόσο η λιβυκή Βουλή, πάνω από τα μισά μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος επικεφαλής της Εθνικής Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου καταδίκασαν το πρόσφατο μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και μη δεσμευτικό για τη Λιβύη. Και πρόσθεταν ότι σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προβεί, μεταξύ άλλων, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αίγυπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή