Νέα επίθεση κατά Μητσοτάκη από τον Τ. Ερντογάν

Νέα επίθεση κατά Μητσοτάκη από τον Τ. Ερντογάν

Φανερά ενοχλημένος από την κόντρα που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Φανερά ενοχλημένος από την κόντρα που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε για την απάντηση που του έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός καθώς και αν υπήρξε διαμάχη μεταξύ τους. «Βλέπεις ένα τέτοιο ύφος σ’ εμένα; Πρώτα απ’ όλα, είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει από τα πρωτόκολλα. Παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα (μίλησε)… Εγώ, ένας από τους κύριους ομιλητές, απηύθυνα την ομιλία μου εκεί. Και πήγα στο τραπέζι μου. Δεν ξέρω από ποιον και πώς πήρε την άδεια. Βγήκε εκεί και προσπάθησε να μου απαντήσει. Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Ημουν ικανοποιημένος ακούγοντας μόνο μερικές λέξεις που είπε εκεί. Και κανείς δεν τον χειροκρότησε πραγματικά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έλαβε ισχυρά μηνύματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο. Αυτός θεωρείται και ο λόγος της μεταβολής των θέσεων του κ. Ερντογάν, «Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε με την Ελλάδα. Το αφήνουμε στον χρόνο και μέσα στον χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην κυριαρχία, στα εδάφη, στα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας» σημείωσε. Πριν από λίγους μήνες ο κ. Ερντογάν απέκλειε οποιονδήποτε διάλογο με τον πρωθυπουργό δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Μητσοτάκης γιοκ». Πάντως η δήλωση αυτή δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Αγκυρας, καθώς ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ισχύει η απειλή «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όχι μόνο για την Ελλάδα», αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «για όσες χώρες μάς απειλούν».

Στις πιέσεις που δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος από τους Ευρωπαίους ηγέτες αποδίδεται το γεγονός ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό στο μέλλον.

Αυτό που προβληματίζει τους δυτικούς διπλωμάτες είναι πως ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί πως η χώρα του δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν τρομοκράτες στην πολιτική τους και στους δρόμους των πόλεών τους». Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον σχετικά με τη Ρωσία. Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από την Πράγα, ο κ. Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να απειλεί τις ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16. «Οπως αγοράσαμε τους S-400 όταν δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας για τα Patriot, υπάρχουν και τώρα πολλές χώρες στον κόσμο που θα καλύψουν τις ανάγκες μας εάν οι ΗΠΑ δεν καλύψουν τις ανάγκες μας για τα F-16», ανέφερε.

Eν τω μεταξύ, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που προβλέπει την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρυπάνου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και άλλων συνοδευτικών πλοίων σε περιοχή στον κόλπο της Αττάλειας για γεωτρήσεις που θα διαρκέσουν από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή