Για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μεσογείου ενημέρωσε χθες τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Από τον κ. Δένδια αναλύθηκε εκτενώς για ποιο λόγο η νέα αυτή προσπάθεια των Τούρκων να υπογράψουν συμφωνίες για εκμετάλλευση ορυκτών πόρων με μια κυβέρνηση όπως αυτή της Τρίπολης, η οποία έχει προ ετών απολέσει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις, πολύ περισσότερο όπως αυτή που βρίσκεται εντελώς εκτός των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες.
Ο κ. Δένδιας, όπως ήταν αναμενόμενο, περιέγραψε ως υπόδειγμα για τον τρόπο διευθέτησης διαφορών την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, όπως ήταν λογικό, για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να συνεχίσουν να συνδράμουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο αμυντικό έργο τους. Ο κ. Δένδιας αύριο θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (και όχι μόνο).
Μετά την ενημέρωση των κομμάτων, εκτός απροόπτου, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία αλλάζει διαρκώς, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το Κίεβο, σε μια κίνηση η οποία βρισκόταν στο τραπέζι για αρκετούς μήνες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται και σε συνέχεια των τελευταίων πρακτικών βημάτων της προώθησης της κυκλικής ανταλλαγής των τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς προσωπικού και μάχης, των γερμανικών Marder, με τα ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, η μοναδική ουσιαστική συζήτηση που διεξάγεται σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επικοινωνία στο ΝΑΤΟ, μέσω του περιβόητου μηχανισμού απεμπλοκής που δημιουργήθηκε το 2020 κατά την κρίση του «Ορούτς Ρέις».